Αγορές

Ράλι ομολόγων και τραπεζικών μετοχών με "χορηγό" την ΕΚΤ


Η απόφαση της Fed να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο QE και να διοχετεύσει απεριόριστη ρευστότητα στο σύστημα αίροντας τους περιορισμούς που υπήρχαν στα προηγούμενα προγράμματα, προκαλεί ετεροχρονισμένο ράλι στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Με διαφορά χρονισμού το ΧΑ ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, ενώ το ελληνικό ήταν κλειστό λόγω αργίας. Το ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσει στη συνέχεια  τις ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται σήμερα σε πτωτική κατεύθυνση με μεγάλες απώλειες (DAX -2,6% αυτή την ώρα).

 Προς το παρόν στο ΧΑ διολισθαίνουν από τα υψηλά ημέρας, αλλά τα ημερήσια κέρδη παραμένουν εντυπωσιακά, ενώ από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου (469 μονάδες) ο ΓΔ σημειώνει άνοδο 22%!

 Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 564 μονάδες με άνοδο 2,05%.

Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, που ενισχύονται λόγω της εκτίμησης  ότι θα επωφεληθούν από την ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο νέο QE και από την άνοδο των τιμών (κάμψη αποδόσεων).

Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης "απογειώνεται" στο +12,2%, ενώ νωρίτερα πήγε +14,3%. Το εντυπωσιακό είναι ότι την πρώτη ώρα των συναλλαγών πήγε -0,87%. Πρώτη η Eurobank με +14,2% Εθνική  και Alpha +11,8%. Πειραιώς +8,7%, Attica Bank +4,5%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-5,7%).

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +3,5%, Σαράντης +2,7%, ΔΕΗ +2,5%,  Φουρλής +2,1%, Βιοχάλκο +1,8%, Lamda +1,5%.

Στον αντίποδα Motor Oil -6,6%, Τιτάν -4,5%, Coca-Cola -2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,4%.

Αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακοί κλίματος συμβάλει η εντυπωσιακή άνοδος των τιμών (πτώση αποδόσεων) των ελληνικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 75(!) μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 1,69%. Του 5ετούς πέφτει 56 μονάδες στο 1,21%.

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Κατά 8 μβ υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς.

Διαβάστε επίσης