Αγορές

Ράλι τραπεζών στο ΧΑ- Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιέσεις στα ομόλογα


Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στις αγορές, καθώς η επανάληψη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών δημιουργεί αμυδρές ελπίδες ειρήνευσης στην Ουκρανία. Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +2,9%), μινι ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές, που ο κλαδικός  τους δείκτης πραγματοποιεί άλμα +6,30%. Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου (-10,5%) και του πετρελαίου (-2,4%), πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα εν όψει αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων από Fed  και ΕΚΤ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε βελτίωση στο ουκρανικό μέτωπο θα είναι πρόσκαιρη και η πολεμική σύρραξη θα συνεχισθεί, συντηρώντας την αβεβαιότητα στις αγορές. Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης θα είναι οι ανακοινώσεις της FED που θα δώσει την Τετάρτη το "σύνθημα¨" για αυξήσεις επιτοκίων.

Η ελληνική αγορά αναμένει επίσης με ενδιαφέρον τις αξιολογήσεις της Moody’s και τη DBRS για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που θα δημοσιοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Θα προηγηθούν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων σήμερα από Alpha Bank  και αύριο από Εθνική και Πειαραιώς, που θα αποτελέσουν μιά ασφαλή ένδειξη για τη δυναμική του κλάδου και τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Οι πληροφορίες που διαρρέουν αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, που δίνουν σήμερα κατεύθυνση στην αγορά.

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι προσδοκίες  για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία φέρνουν άνοδο 2,50% στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 1,15%,  η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 10,4% στα 117,5 ευρώ ανά γιγαβατώρα. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 7,5 μονάδες βάσης, του γαλλικού 6 μβ, του ελληνικού κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,64%.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος με έντονη συναλλακτική κίνηση. Αυτή την ώρα βρίσκονται κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 849,5 μονάδες με κέρδη 2,55%. Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 2,85% στις 12.047,8 μονάδες. Ανοδο 2,10% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +6,25%. Προηγείται η Εθνική με +6,5%. Alpha και Eurobank +6,2%, Πειραιώς +4,5%, Attica Bank +4%. Τρ. Ελλάδος +2,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν ΕΛΠΕ και Aegean +4%, Βιοχάλκο και Lamda +3%, Motor Oil, ΕλβάλΧαλκόρ και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,1%, Coca-Cola και Quest +1,8%. Στο κόκκινο μόνον τα Jumbo (-0,7%).

Στα mid caps ξεχωρίζει η κατασκευαστική Αβαξ με +8,2%. Ακολουθούν Intracom +3,2%, Epsilon, Entersoft και Πλαστικά Θράκης +3%, Κρι-Κρι και Profile +2,7%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι  Intralot +5,6%, MIG +3,7%,  Μοτοδυναμική +2,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα