Αγορές

Σπάνε τα κοντέρ οι τραπεζικές μετοχές -Ράλι στο ΧΑ


Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, που "απογειώνονται" σήμερα, επιστρέφοντας στα προ κορονοϊού επίπεδα τιμών του περυσινού Μαρτίου. "Καύσιμα" δίνουν στον κλάδο οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, οι ομολογιακές εκδόσεις προς άντληση φθηνής ρευστότητας και οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων.

Βασικός μοχλός ανόδου το εισρέον φρέσκο χρήμα από διεθνή χαρτοφυλάκια, που βλέπουν περιθώρια μεγάλων γρήγορων κερδών στο ΧΑ και αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους. Ενδειξη ενεργού παρουσίας των funds  στην αγορά αποτελεί ο αυξανόμενος τζίρος - ο οποίος παραμένει πάντως σε μέτρια  επίπεδα και θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες για να συντηρηθεί η ανοδική δυναμική.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να ανακόψουν την ανοδική κίνηση, ενώ το γενικότερο κλίμα μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από την πορεία των διεθνών αγορών.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά με μικρά κέρδη (DAX +0,6%), ενώ τα futures στη Wall Street προμηνύουν μικρές απώλειες στο άνοιγμα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ τοποθετείται τώρα στις 825-830 μονάδες, όπου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται τις επόμενες μέρες, με μεγάλες πιθανότητες ενδοσυνεδριακών διορθώσεων.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν προς στιγμή στο κόκκινο. Εν συνεχεία πήραν ανοδική κατεύθυνση - και συνεχίζουν..

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 814,6 μονάδες με άνοδο 1,45%, έχοντας σημειώσει υψηλό +1,55% στις 815,03 μονάδες.

 Κατά 1,80% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.953 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,36% και τώρα κερδίζει 4,15% στις 507 μονάδες. Τη σκυτάλη έχει πάρει σήμερα η Eurobank (+6,1%). Ακολουθούν Alpha +3,5%, Εθνική +2,5%,  Ελλάδος και Πειραιώς +1,2%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-1,2%, ενώ χθες είχε γράψει +10,7%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Aegean (+4,3%). Ακολουθούν Jumbo +3%, Motor Oil +2,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%,  ΟΠΑΠ +1,8%, Βιοχάλκο +1,6%. Στο κόκκινοΣαράντης -2%, ΔΕΗ -1,1%, ΟΛΠ -0,5%. 

 Στα mid caps Autohellas +2,6%, Quest +1,8%, Elton +1,1%.  Στο κόκκινο BriQ -2,5%, MIG και Intercontinental -1,5%.

Διαβάστε επίσης