Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών και αγοραστικός πυρετός στο χρηματιστήριο- 11η ημέρα ανόδου


Κλίμα ευφορίας και υψηλών προσδοκιών διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, με καταλύτες την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Standard & Poor's, τις αναθεωρούμενες επί τα βελτίω προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις δεκάδων εισηγμένων εταιρειών, που προοιωνίζονται υψηλά μερίσματα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύεται, οι εισροές ξένων κεφαλαίων επιταχύνονται και η ανοδική πορεία του ΧΑ συνεχίζεται, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με βήμα σημειωτόν. Για 11η κατά σειρά συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη. Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να απογειώνεται +4%.

Οι πυρετώδεις συναλλαγές και ο εντυπωσιακός τζίρος (134,8 εκατ. ευρώ) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία διεθνών χαρτοφυλακίων, που ενισχύουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στο επιχειρηματικό πεδίο.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι προσδοκίες αυτές δεν συναρτώνται πλέον με αναβάθμιση από την S&P και απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει εντός του έτους. Αλλωστε, διεθνείς οίκοι όπως η JP Morgan εκτιμούν πλέον ότι η S&P δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση και θα περιμένει τις μετεκλογικές εξελίξεις.

 Πάντως η αγορά φαίνεται να αντιπαρέρχεται τους φόβους για κυβερνητική-πολιτική αστάθεια, ποντάροντας ενδεχομένως στο σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας, που θα έχει ευρύτατη κοινωνική αποδοχή και θα μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

 Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν εισηγμένες εταιρείες για την τελευταία χρήση και οι διαγραφόμενες προοπτικές κερδοφορίας στην τρέχουσα χρήση αποτελούν οδηγό τοποθετήσεων και φέρνουν στο προσκήνιο πολλές μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σημαντική παράμετρος για τη συνέχεια θα είναι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που μπορεί να επηρεάσει τις εισροές χρήματος στο ΧΑ.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες και οι δείκτες κερδίζουν περίπου 0,40%. Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street ( Dow Jones-0,35%

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η εικόνα της συνεδρίασης και ο μεγάλος τζίρος δημιουργούν την εντύπωση ότι η αγορά αποκτά πάλι δυναμική και μπορεί να κινηθεί σε νέα υψηλά 12μήνου.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης και τερμάτισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.122,88 μονάδες (+1,82) και τερμάτισε στις 1.120,29 με άνοδο 1,59%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,74% κλείνοντας στις 2.712,06 μονάδες. Κέρδη 0,76% απεκόμισε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,04% μέχρι +4,21% και τερμάτισε με άνοδο 4.04%. Πειραιώς +6,1%, Eurobank +4,8%, Alpha +3,4%, Εθνική +2,5%, Τρ. Ελλάδος +0,9%. Στο κόκκινο η Attica Bank -2,2%.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Βιοχάλκο +3,6%, Aegean +3,2%, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda  +2,1%, Quest +2%, ΟΠΑΠ και Σαράντης +1,6%, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,3%

Στο κόκκινο μόνον οι Motor Oil -2%,  Ελλάκτωρ -1,6% και Μυτιληναίος -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα