Οικονομία

Ράλι τιμών πετρελαίου, +24% το brent σε ένα μήνα, +85%(!) στο 4μηνο


Πρόσθετες δυσχέρειες στην προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η ταχεία άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου – και γενικότερα του ενεργειακού κόστους.

Το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού συνεχίζεται από τις αρχές Νοεμβρίου, με δύο πρόσκαιρες διακοπές το δεύτερο 15ήμερο Ιανουαρίου και την προηγούμενη εβδομάδα. Στη διάρκεια του τελευταίου 4μήνου η τιμή του brent σημείωσε άνοδο 85%(!), εκτοξευόμενη από τα 37,42 δολάρια το βαρέλι στα 69,57 όπου έκλεισαν τα συμβόλαια Μαϊου.

Σε μηνιαία βάση, από τις αρχές Φεβρουαρίου οι τιμές ανέβηκαν κατά 24%, ενώ χθες ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 4,2%.

Νέα ώθηση έδωσαν η απόφαση του ΟΠΕΚ να “παγώσει” την παραγωγή, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί όχι μόνον τους επόμενους μήνες αλλά τουλάχιστον μέρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε ήδη προς τα πάνω τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι η τιμή του brent θα κινηθεί στα 75 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο και θα ανεβεί περαιτέρω στα 80 δολάρια το γ΄τρίμηνο.

Η αύξηση των τιμών αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι ότι θα προκαλέσει άνοδο και των τιμών φυσικού αερίου, ωθώντας υψηλότερα το ενεργειακό κόστος  και τους δείκτες πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα