Αγορές

Ράλι στο ΧΑ, τράπεζες +5,5% - Μεγάλα κέρδη και στην Ευρώπη


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, που βλέπουν πάλι “μισογεμάτο το ποτήρι” της πανδημίας και ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις. Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, σε ρυθμούς ράλι κινείται το ΧΑ.

Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές  και τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα +5,5%, στο ΧΑ παίρνει σάρκα και οστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της αγοράς. Διασπώντας διαδοχικές αντιστάσεις ο ΓΔ αναρριχάται στις 810 μονάδες και βάζει πλώρη για τα υψηλά 12μήνου, τα οποία  προσεγγίζει σε απόσταση αναπνοής.

Πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακός τζίρος (17 εκατ. ευρώ) την πρώτη ώρα της συνεδρίασης – στοιχεία που υποδηλώνουν ενεργοποίηση των funds, εισροή φρέσκου χρήματος και αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Στην Ευρώπη ο FTSE100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 1,9%, ο γαλλικός CAC40 βρίσκεται στο +1,6%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 1,2%. Ανοιγμα με κέρδη στη  Wall Street προμηνύουν τα futures.

ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στο ΧΑ σημαντική παράμετρο αποτελούν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που συντηρούν ή αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές.

Αναλυτές εστιάζουν στις επικείμενες ΑΜΚ (Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, Ελλάκτωρ) και οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank κλπ), που η επιτυχία τους προϋποθέτει θετικό κλίμα και βελτίωση αποτιμήσεων. Με ενδιαφέρον αναμένονται εντός του Μαρτίου τα στοιχεία για την πορεία των τραπεζών και τις επιδόσεις τους στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια στο ΧΑ εκφράζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι το "στοίχημα" παραμένει ανοιχτό, αλλά ο πήχυς μετατοπίζεται από τις 800 στις 820-825 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση άνοιξε σήμερα με κέρδη και οι δείκτες πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Τώρα παραμένουν στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 810 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,25%. Κατά 2,50% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.940 μονάδες, .

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +5,20%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +5,84%.
 και  έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 468,24 μονάδες. Στην πρώτη θέση και σήμερα η Alpha (+8%). Ακολοθούν Attica +5,3%, Εθνική και Πειραιώς +4%, Eurobank +3,6%, Τρ. Ελλάδος +1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,7%, Motor Oil +2,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και  Jumbo +2,6%, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ +2,3%. Στο κόκκινο μόνον Σαράντης και Ελλάκτωρ με -1,5% και -0,9% αντίστοιχα.

 Στα mid caps MIG +4,4%, Autohellas και Αβαξ +2,6%, Intercontinental +2,4%, Cenergy και Intracom +1,7%