Οικονομία

Ράλι στα ομόλογα, αίνιγμα από Ντράγκι!


Αποκλείει διατήρηση του waiver, αλλά αφήνει "χαραμάδα" για ένταξη στο QE

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι άφηνε, με αρκετά αινιγματικό τρόπο, ανοικτή μια «χαραμάδα» για αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, ενώ απέκλειε κατηγορηματικά την παράταση του waiver μετά τις 20 Αυγούστου.

Σε μια δευτερογενή αγορά ομολόγων που παραμένει εξαιρετικά «ρηχή» κάποιοι «παίκτες» αποφάσισαν χθες να στοιχηματίσουν σε άνοδο των τιμών και μείωση αποδόσεων, προεξοφλώντας, ενδεχομένως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα στηθεί σκηνικό για μια νέα έξοδο του Δημοσίου στην αγορά, ενδεχομένως και με έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 3,827% και του 5ετούς στο 2,906%, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο. Στην αγορά κυκλοφορεί η φήμη ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει επενδυτές, που δεν είχαν μπει στο swap των ομολόγων του PSI, και διατηρούν τίτλους της «λωρίδας» του PSI, αξίας 3,3 δισ. ευρώ, να τους ανταλλάξουν με το νέο 10ετές, ώστε η έκδοση να επιτύχει εκ του ασφαλούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα σήμερα τις επαφές του στην Νέα Υόρκη με θεσμικούς επενδυτές και θα ακολουθήσει, αύριο, ένας ακόμη γύρος επαφών με Αμερικανούς επενδυτές, αυτή την φορά στην Βοστώνη.

Από χθες, πάντως, ο μεγάλος ρυθμιστής των ευρωπαϊκών αγορών, ο Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε, εν μέρει, τη στάση που θα κρατήσει έναντι των ελληνικών ομολόγων, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Σχετικά με την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση, ο κ. Ντράγκι ήταν σαφής και κατηγορηματικός: παρά τα όσα έχει υποστηρίξει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί το waiver μετά τη λήξη του προγράμματος. Η αυξημένη επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν συνιστά πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η παράταση του waiver, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ. Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας είχε τονίσει, στην πρόσφατη έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ότι το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ να θεωρηθεί ως πρόγραμμα, ώστε να δικαιολογηθεί η παράταση του waiver.
  • Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως, ο κ. Ντράγκι άφησε μια «χαραμάδα» εισόδου των ελληνικών ομολόγων. Όπως είπε, για την ένταξη στο QE χρειάζεται η Ελλάδα είτε να διαθέτει waiver, ή να κριθεί από την ΕΚΤ, με βάση τη δική της, ανεξάρτητη έκθεση βιωσιμότητας χρέους και ανάλυση ρίσκου, ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι κατάλληλοι για αγορά από την κεντρική τράπεζα. Όλα, δηλαδή, επαφίενται στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη σχετικά με την κατεύθυνση που παίρνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου, αφήνοντας το αίνιγμα άλυτο και χωρίς να ξεκαθαρίζει αν οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 26 Ιουλίου, ή αργότερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταξη στο QE είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί θα προστεθεί στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης ο ισχυρότερος «παίκτης» της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης, δηλαδή η ίδια η ΕΚΤ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclay’s, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 520 εκατ. ευρώ το μήνα με τα σημερινά δεδομένα, όπου η τράπεζα αγοράζει συνολικά τίτλους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως και περίπου 260 εκατ. το μήνα όταν ο ρυθμός αγοράς περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει τίτλους αξίας 1,6 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο ως το τέλος του έτους, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς πόσο «ρηχή» είναι η δευτερογενής αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα