Αγορές

Ράλι ομολόγων- Οι αγορές προεξοφλούν "φρένο" στα επιτόκια


Σε ρυθμούς ράλι “τρέχουν” σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης – και τα ελληνικά, ανακάμπτοντας μετά από τρεις εβδομάδες ισχυρών πιέσεων που οδήγησαν τις αποδόσεις στα ύψη. Ακολουθούν τα αμερικανικά, με σημαντική άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων.

Καταλύτες για τις αγορές κρατικών χρεογράφων οι πληροφορίες που φέρουν την ΕΚΤ να επανεξετάζει τον σχεδιασμό της για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα κατά 0,25%.

Επιδρούν επίσης τα “καλά νέα” από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες στην απόφαση να βάλουν σύντομα τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, κλείνοντας τον παρόντα κύκλο γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος.

Αλμα τιμών, βουτιά αποδόσεων

Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, πρόσθετη ώθηση δίνουν οι προσδοκίες για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την επιτάχυνση-διόγκωση των εισροών διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ενδεικτικό του κλίματος και των προσδοκιών που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς χρεογράφου εκτοξεύτηκε σήμερα στα ύψη, με αποτέλεσμα η απόδοση του να βυθιστεί περίπου 17,5(!) μονάδες βάσης χαμηλότερα. Λίγο πριν από τη λήξη των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ η απόδοση διαμορφωνόταν σε 3,85%, ενώ προχθές είχα φθάσει 4,09%.
“Βουτιά” 21,3 μονάδων βάσης πραγματοποιεί η απόδοση του 5ετούς ελληνικού, που υποχωρεί στο 3,45%

Εντυπωσιακές μεταβολές τιμών/αποδόσεων σημειώνονται και στις άλλες αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρούσε νωρίτερα περίπου 8,5 μονάδες βάσης, κινούμενη οριακά χαμηλότερα από 2,47%
Στο 4,14% έπεφτε η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού, με ημερήσια μεταβολή  13,4 μ.β.

Σε πράλληλα τροχιά με τα ευρωπαϊκά κινούνται τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα. . Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 3,82%

Η πορεία απόδοσης του ελληνικού 10ετούς το τελευταίο τρίμηνο

απόδοση 10ετούς τελευταίο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις