Αγορές

Ράλι ανάκαμψης στα χρηματιστήρια, τράπεζες +15% στο ΧΑ


Εντυπωσιακό  comeback βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στα χρηματιστήρια, το ψυχολογικό κλίμα αλλάζει και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται, κόντρα στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια  οικονομία, που οδεύει προς ύφεση.

Βασικός καταλύτης η απόφαση της Fed να διοχετεύσει απεριόριστη ρευστότητα στο σύστημα, με ένα πρόγραμμα συνεχών αγορών χρεογράφων (QE) χωρίς πλαφόν.  Βοηθούν και οι ενδείξεις για επιβράδυνση εξάπλωσης της πανδημίας κορονοϊού.

Σε ρυθμούς μίνι ράλι  "τρέχουν" οι βασικοί δείκτες και τα blue chips  του ΧΑ, ακολουθώντας τη γενική τάση που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Επικεφαλής της κούρσας τα τραπεζικά χαρτιά, που είχαν καταγράψει χθες δραματικές απώλειες.

 Η απαγόρευση του short selling διευκολύνει την προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης πιέσεων από  θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Τονωτική για το ΧΑ η νέα έκθεση της JP Morgan, που βλέπει περιθώρια... πολλαπλασιασμού των τιμών των τραπεζικών μετοχών, με άνοδο της τάξεως του 300%(!) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Θετική και η επίδραση από τις ευρωπαίκές αγορές, όπου ο DAX κερδίζει αυτή την ώρα 6,5%, ο FT100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 4,4%,  ο γαλλικός CAC40 βρίσκεται στο +5,4%, ενώ ο ιταλικός ΜΒΙ και ο ισπανικός ΙΒΕΧ πραγματοποιούν άλμα +6,6% και +4,8% αντίστοιχα

Ανακάμπτουν και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων - οι αποδόσεις τους υποχωρούν κατά 5-7 μονάδες βάσης.

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με άλμα του Γενικού Δείκτη +5,65% στις στις 541 μονάδες. Τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας, στις 552,5 μονάδες με κέρδη 7,70%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 8,10% στις 1.330 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται επίσης σε υψηλό ημέρας με κέρδη 14,70%. Προηγούνται Πειραιώς +14% και Alpha +13,2%. Ακολουθούν Eurobank +12,2%, Εθνική +12%, Attica Bank +5,5%, Ελλάδος +1,7%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Επικεφαλής της κούρσας η ΔΕΗ, που σημειώνει άλμα +16,5%.  Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και Jumbo +10,4%, Βιοχάλκο  +8,5%, Motor Oil, Τιτάν,και Ελλάκτωρ +8%,  Μυτιληναίος +7,3%, ΕΧΑΕ και Lamda +6,5%.

Στα mid caps Κέκροψ +9,3%, Ολυμπιακή Τεχνική και Αβαξ +8,2%, Intralot, Profile και AutoHellas +6,5%.

Διαβάστε επίσης