Αγορές

Ραγδαία άνοδος στις αγορές της Ευρώπης- 4% πάνω ο CAC


Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς Wall Street και Ασιατικές αγορές έδωσαν ώθηση με τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν. Ο Dow πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του από τις 24 Ιουνίου και ο S&P 500 από τις 27 Ιουλίου, ενώ οι δείκτες Ιαπωνία και Αυστραλία ενισχύθηκαν 3%.

Οι ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.

Αυξήθηκε τον Αύγουστο το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο σύνθετος δείκτης κόστους νέων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,86%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 11 μ.β. στο 2,26%. Το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις προθεσμίας από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 10 μ.β. στο 0,48%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις καταθέσεις προθεσμίας από επιχειρήσεις αυξήθηκε 9 μ.β. στο 0,20%. Το επιτόκιο για καταθέσεις όψεως επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,01%, όπως και το επιτόκιο για τις καταθέσεις όψεως από νοικοκυριά.

Aνοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκαν , σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 5% σε μηνιαία βάση και 43,3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους ενέργειας, αλλά οι αυξήσεις των τιμών που δεν περιλαμβάνουν τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι oι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4,9% σε μηνιαίο επίπεδο και 43,1% σε ετήσιο. Οι υψηλές ενεργειακές τιμές ήταν ο κύριος μοχλός του συνολικού δείκτη, που αυξήθηκαν 11,8% σε μηνιαία βάση και 116,8% σε ετήσια βάση. Χωρίς την ενέργεια, οι τιμές παραγωγού αυξάνονται μόλις 0,3% σε μηνιαία βάση και 14,5% σε ετήσια. 

Απώλειες σημείωσαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όντας στο χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2021. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας έπεσαν κατά 1,1 εκατ. στα 10,1 εκατ. από 11,2 εκατ. τον Ιούλιο. Οι απώλειες του 1,1 εκατ. είναι οι μεγαλύτερεςαπό τον Απρίλιο του 2020. Μικρή αύξηση κατέγραψαν οι προσλήψεις, ενώ εκατομμύρια Αμερικανών παραιτήθηκαν από την εργασία τους.

Την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ.της ΕΚΤ. Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακάλεσε, χθες, μέρος των αμφιλεγόμενων σχεδίων της για μειώσεις φόρων.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες στη σημερινή συνεδρίασή της, επιβρδύνοντας το ρυθμό των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων.

Η τιμή των μετοχών της Tesla Inc μειώθηκε κατά 8,6% χθες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς οι παραδόσεις οχημάτων κατά το τρίτο τρίμηνο δεν κάλυψαν τις προσδοκίες της Wall Street, εξαιτίας προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, με την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης να επιβραδύνεται, αλλά και τις αμφιβολίες για την πορεία της ζήτησης να κλιμακώνονται. Η μείωση της τιμής των μετοχών είχε ως συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων (72,29 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την αγοραστική αξία της εταιρίας, που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη οικονομική αξία, μεταξύ των βιομηχανιών παραγωγής οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρέσυρε προς τα κάτω και τις τιμές των μετοχών άλλων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse Group AG είδε την τιμή των μετοχών της να ολισθαίνει κατά 11,5%, ενώ τα ομόλογά της κατέγραψαν χθες, χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην απόδοση τους, πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ικανότητά του αναφερόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητες του χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων. Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάγκασε την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ελβετία (FINMA) και την Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο, όπου η Credit Suisse διατηρεί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και να συνεργάζονται στενά, όπως ανακοίνωσε μία πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά με το αναφερόμενο ζήτημα.

Μερικοί αναλυτές, αλλά και πηγές του αναφερόμενου τομέα δήλωσαν ότι η τράπεζα διαθέτει αρκετά οικονομικά κεφάλαια και ρευστότητα για να αντιμετωπίσει καταστάσεις κρίσεων. Ένας αναλυτής δήλωσε ότι οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την ικανότητα της τράπεζας να υλοποιήσει μία στρατηγική αλλαγών, την οποία και αναμένεται ότι θα ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου. Μεγαλύτερη ανησυχία των αγορών είναι πιθανό ότι θα ενισχύσει τους φόβους των επενδυτών, όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, καθώς η ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η ασυμβατότητα υλοποίησης πολιτικών επιλογών, οι φόβοι για οικονομική ύφεση, αλλά και πόλεμος στην Ουκρανία προκαλούν εκνευρισμό στους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 402.67 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 3.03%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,483.05 μονάδες, με κέρδη 4.22%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,086.4 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.57%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,668.17 μονάδες, με άλμα 3.76%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,039.69 μονάδες, ενισχύθηκε 4.24%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,676 μονάδες, με άνοδο 3.35%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,694.7 μονάδες, αυξανόμενος κατά 3.12%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα