Οικονομία

Πυρκαγιές: «Λιμνάζουν» οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία


Ελάχιστη η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν την ενίσχυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Οι μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίγουν πολλά σημεία της χώρας εδώ και ημέρες, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση σχετικά με τη διαχειριστική επάρκεια και τους πόρους που διατίθενται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Χρήματα και κονδύλια υπάρχουν για την Πολιτική Προστασία και μάλιστα προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως η αξιοποίησή τους είναι εξαιρετική μικρή.

Το νέο Focus Report του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι αποκαλυπτικό για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν και σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, σε μέσα, υποδομές κτλ.

Τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν συνολικό προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και 30/06/2023, είναι μόλις 938 χιλ. ευρώ (937 χιλ. ευρώ το 2022 και 980 ευρώ το 2023) και αφορούν, μάλιστα, τα δύο έργα τεχνικής βοήθειας (συμβουλευτικής υποστήριξης) του Υπουργείου. Για τα έργα ουσιαστικής πυροπροστασίας (προμήθεια εξοπλισμού, οχημάτων, αεροσκαφών, ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης, κτλ.) δεν έχουν γίνει ακόμα πληρωμές. 

Πολιτική προστασία

Μεγάλη υστέρηση στη συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου

Η πορεία της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. Το ύψος των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων, δηλαδή οι λιμνάζοντες πόροι, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στα 5 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές του Ταμείου μέχρι και 30.06.2023 υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ αφορούν λογιστικές πληρωμές (ενδιάμεσες τραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τους φορείς υλοποίησης) και μόλις 2 δισ. ευρώ αφορούν πραγματικές πληρωμές προς τελικούς δικαιούχους που εν τέλει αποτελούν και ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.

Με βάση τα παραπάνω, η λογιστική απορρόφηση των συνολικών πόρων του «Ελλάδα 2.0» είναι 20%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 6%.

Ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Αξιοσημείωτο είναι ότι το μέσο αιτούμενο ποσό δανείου ανά επενδυτικό σχέδιο είναι 29 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι αρκετά υψηλό, και μάλλον απαγορευτικό, για τις πολύ μικρές, μικρές και τις περισσότερες μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διαχείριση των δανειακών πόρων του «Ελλάδα 2.0» έχει ως βασική στρατηγική επιλογή την ενίσχυση κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταμείο Ανάκαμψης

Όλο το report: https://shorturl.at/koEY9

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις