Οικονομία

«Πυρετός» αγοράς χρυσού στην Τουρκία!


Η τουρκική λίρα καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία προσπαθεί να επουλώσει τα σημάδια της πανδημίας του κορoνοϊού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εύποροι -και όχι μόνο- Τούρκοι φαίνεται ότι στρέφονται εκ νέου στην πλέον αγαπημένη τους συνήθεια. Την αγορά χρυσού.

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγινε η άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορoνοϊού, τα μαγαζιά που είχαν τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν τα καταστήματα χρυσού και κοσμημάτων. Χαρακτηριστικές ήταν, μάλιστα, οι εικόνες στο «Μεγάλο Παζάρι» της Κωνσταντινούπολης, μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς αγορές του κόσμου.

«Βρίσκομαι στο παζάρι εδώ και 20 χρόνια και ουδέποτε είχα ζήσει κάτι τέτοιο» παραδέχεται ο Οζγκούρ Ανίκ, γενικός διευθυντής της Ozak Precious Metals As. «Όταν οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, οι άνθρωποι συνήθως πωλούν τον χρυσό τους. Σήμερα, όμως, συνεχίζουν να αγοράζουν κι άλλο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη Αυγούστου, οι Τούρκοι καταθέτες διατηρούσαν ποσότητα χρυσού, αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Κι αυτό, παρά την αύξηση της σχετικής φορολογίας στο 1% από 0,2% προηγουμένως, τον περασμένο Μάιο.

Ο μέσος όγκος του χρυσού που πωλείται ημερησίως στο «Μεγάλο Παζάρι», ανέρχεται πλέον στις 4.500 ουγγιές. Υπό κανονικές συνθήκες θα κυμαινόταν μόλις στις 450 ουγγιές. Και όπως είναι εύλογο, τα εγχώρια αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Έτσι, η Τουρκία, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2020, έχει εισαγάγει χρυσό, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων –ποσό αυξημένο κατά 153% σε σχέση με το 2019.

Η τουρκική δίψα για τον χρυσό, μάλιστα, επέρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η διεθνής ζήτηση έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς η στάσιμη παγκόσμια οικονομία και η αναταραχή στις αγορές έχουν στρέψει τους επενδυτές στην επιλογή ασφαλών επενδυτικών «καταφυγίων», όπως αυτή του πολύτιμου μετάλλου.

Πηγή: Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης