Πολιτική

PWC: Ο ρυθμός αλλαγής των CEO είναι ο ταχύτερος που έχει ποτέ καταγραφεί


 Το 2015, το 17% των 2.500 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο άλλαξαν τον διευθύνοντα σύμβουλό τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 16 ετών που εκπονείται η μελέτη CEO Success Study από την Strategy&, τον κλάδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής της PwC. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες επιλέγουν συνειδητά τους νέους διευθύνοντες συμβούλους τους από την αγορά, βάσει συγκεκριμένου πλάνου διαδοχής, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι προσλήψεις αυτές αποτελούν μάλλον συνειδητή επιλογή ηγεσίας και όχι αναγκαιότητα.

- Το ποσοστό των στελεχών που προσλήφθηκαν από την αγορά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο διαδοχής την περίοδο 2012-2015 ανήλθε σε 22%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 14% που είχε καταγραφεί την περίοδο 2004-2007.

- Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθύνοντων συμβούλων προσλήφθηκαν από την αγορά σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο διαδοχής, ποσοστό που σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 43% της περιόδου 2004-2007.

Η πλειοψηφία ωστόσο των εταιρειών εξακολουθεί να προωθεί υφιστάμενα στελέχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει να είναι και η προτιμητέα τακτική διαδοχής (2015: 77% υφιστάμενων στελεχών έναντι 23% στελεχών από την αγορά).

Σύμφωνα με τον Per-Ola Karlsson, partner της Strategy&: «Παλιότερα, η πρόσληψη διευθύνοντος συμβούλου από την αγορά αποτελούσε την έσχατη λύση. Αυτό πλέον δεν ισχύει δεδομένων των δραματικών αλλαγών που συμβαίνουν στην αγορά και στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι εταιρείες σήμερα. Ενώ ένα υφιστάμενο στέλεχος μπορεί να διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά τους μέχρι τώρα στόχους της εταιρείας και την υλοποίηση αυτών, τα διοικητικά συμβούλια αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι οι εσωτερικοί υποψήφιοι ενδέχεται να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για να υλοποιήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται».

Το 2015 δεν είναι η χρονιά των γυναικών CEO

Το 2015, το μερίδιο των γυναικών που ανέλαβαν ως διευθύνουσες σύμβουλοι έπεσε κάτω από το 3% σε παγκόσμιο επίπεδο, το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2011. Μόνο 10 από τους 359 νεοδιοριζόμενους διευθύνοντες συμβούλους του 2015 ήταν γυναίκες.

Τα νέα ήταν ακόμη χειρότερα για τις ΗΠΑ και τον Καναδά όπου το μερίδιο των νεοδιοριζόμενων γυναικών CEO μειώθηκε για τρίτη χρονιά καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της μελέτης. Παραδόξως, την περασμένη χρονιά υπήρξε μόνο μια γυναίκα μεταξύ των 87 νεοδιοριζόμενων διευθύνοντων συμβούλων στις ΗΠΑ και τον Καναδά (1% σε σχέση με 4% που ήταν το 2014 και 7% το 2012).

Οι διευθύνουσες σύμβουλοι προέρχονται συχνότερα από την αγορά από τους άντρες ομολόγους τους. Την περίοδο 2004-2015, το 32% του συνολικού αριθμού νεοδιοριζόμενων και αποχωρήσαντων γυναικών CEO προέρχονταν από την αγορά, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 23% των ανδρών διευθύνοντων συμβούλων.

Σύμφωνα με την DeAnne Aguirre, σύμβουλο στελεχών της Strategy& σε θέματα ταλέντου και κουλτούρας και principal της PwC US: «Το γεγονός ότι οι γυναίκες CEO συνήθως προέρχονται από την αγορά ίσως αποτελεί ένδειξη ότι οι εταιρείες δεν αναπτύσσουν αρκετές γυναίκες για τις ανώτερες διοικητικές βαθμίδες. Ένας ίσως από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες προέρχονται συχνότερα από την αγορά είναι το ότι αν η εξέλιξή τους δεν αναγνωρίζεται από τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται, είναι πιο πιθανό να τις κερδίσει κάποιος άλλος εργοδότης επειδή όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν τους μελλοντικούς ηγέτες τους στην αγορά και αυτό ενδέχεται να αυξήσει τις θέσεις διευθύνοντος συμβούλου που προσφέρονται σε γυναίκες».

Επιπλέον στοιχεία από την μελέτη αναδεικνύουν τα ακόλουθα:

- Ορισμένοι από τους κλάδους που βιώνουν μεγάλες αλλαγές είναι και αυτοί που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα ποσοστά προσλήψεων από την αγορά τα τελευταία χρόνια. Στους εν λόγω κλάδους συγκαταλέγονται οι τηλεπικοινωνίες (το 38% των νεοδιοριζόμενων CEO το διάστημα 2012-2015 προήλθαν από την αγορά), οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (32%), η υγεία (29%) και η ενέργεια (28%).

-Από την άλλη μεριά, οι κλάδοι πληροφορικής (15%), υλικών (19%), λιανικής και καταναλωτικών αγαθών (19%) και βιομηχανίας (21%) προσέλαβαν το χαμηλότερο ποσοστό για το ίδιο διάστημα

-Σε γεωγραφικό επίπεδο, μεταξύ 2012-2015 οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Δυτική Ευρώπη προσέλαβαν δύο φορές περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους από την αγορά σε σχέση με τις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ/τον Καναδά (30% έναντι 18% αντίστοιχα)

«Τα διοικητικά συμβούλια που ακολουθούν καλά σχεδιασμένα πλάνα διαδοχής πρέπει να διαθέτουν μια σειρά ισχυρών, εσωτερικών υποψηφίων σε ετοιμότητα. Παρ ́όλα αυτά, όταν η εταιρεία χρειάζεται να πραγματοποιήσει θεμελιώδεις αλλαγές σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και τα επιχειρησιακά της σχέδια, τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια τους και την εναλλακτική της αναζήτησης ηγετών στην αγορά», υποστηρίζει ο Gary Neilson, ειδικός σε θέματα οργανωτικού σχεδιασμού και ηγεσίας της Strategy& και principal της PwC U.S. «Τα στελέχη που έρχονται από την αγορά δεν έχουν προκαταλήψεις και περιορισμούς και μπορούν να υλοποιήσουν τις αλλαγές με πιο αντικειμενικό τρόπο. Επίσης, ενδέχεται να μπορούν να δουν τον οργανισμό από μια ευρύτερη οπτική γωνία με βάση την αντίληψή τους για το τι απαιτεί το μέλλον».

«Είτε ο νέος ηγέτης προέρχεται μέσα από τον οργανισμό είτε προέρχεται από την αγορά, οι εταιρείες που σχεδιάζουν τη διαδοχή του διευθύνοντος συμβούλου τους προσεκτικά είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη πορεία συνολικά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις