Επιχειρήσεις

Public: Ο "πίθος των Δαναϊδων' και το χαμένο στοίχημα του Πάνου Γερμανού


 Εχοντας στο ενεργητικό του μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες όπως η δημιουργία της πρώτης του εταιρείας “Γερμανός”, η αναστήλωση της Sunlight, η ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Play στην Πολωνία κλπ, ο Πάνος Γερμανός δεν μπορεί να αποδεχτεί την “ήττα”. Το πρώτο του χαμένο στοίχημα είναι μέχρι στιγμής τα Public, αλλά δεν το εγκαταλείπει. Συνεχίζει να ρίχνει χρήμα στον “πίθο των Δαναϊδων” που ποτέ δεν γεμίζει και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα βγεί νικητής – ή τουλάχιστον δεν θα χάσει πολλά.

Στα Public έχουν χαθεί μέχρι στιγμής περί τα 220 εκατ. ευρώ και το “πιθάρι” παραμένει σχεδόν άδειο. Αυξήσεις-εισφορές κεφαλαίου έχουν γίνει πολλές, εξαγορές, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις, αλλαγές επιχειρηματικού μοντέλου κι άλλες επιχειρηματικές κινήσεις. Οπως τα κέρδη δεν έρχονται, παρά τη συνεχή αύξηση του τζίρου και την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Το 2022 τα Public  είχαν ζημίες και στη λήγουσα χρήση θα εμφανίσουν πάλι αρνητικό αποτέλεσμα. Με την απορρόφηση της Media Markt η αλυσίδα άλλαξε “φυσιογνωμία”, αύξησε τον τζίρο της, αλλά παρέμεινε ζημιογόνος.
  Η καθαρή της θέση είναι αρνητική. Ο Πάνος Γερμανός φαίνεται ότι... “βαρέθηκε να βάζει λεφτά” σε ΑΜΚ. Οπως έγινε κι άλλες φορές στο παρελθόν, αυτή τη φορά αντί χρημάτων εισφέρει εταιρείες και συμμετοχές του ομίλου του (Olympia Group), συνολικής αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, ώστε να φέρει τα Public “ίσα βάρκα ίσα νερά” κεφαλαιακά.

Η Olympia Group εισφέρει στην PubliQ

  • το 100% της Public Licensing and Management Services (PLMS), η οποία αποτιμήθηκε από τη Deloitte στα13,6 εκατ. ευρώ)
  • το 100% της Public Next, που η αξία της εκτιμήθηκε σε 3,58 εκατ. ευρώ.
  • Εισφέρει επίσης το 49,9% της iRepair ΑΕ, εκτιμώμενης αξίας 8,13 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή θα βελτιώσει τη λογιστική εικόνα της εταιρείας κυρίως από άποψη κεφαλαίων και καθαρής θέσης, η οποία θα επιδεινωθεί στον ισολογισμό της τρέχουσας χρήσης, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.
Αγνωστο τι θα εισφέρει στον όμιλο Public από άποψη τζίρου και καθαρών αποτελεσμάτων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα