Τράπεζες

Ποιές ελληνικές τράπεζες θα χάσουν από τη διάσωση της AMP


Δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς, και η άγνωστη στο ευρύ κοινό Aegean Baltic Bank που ειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια, θα υποστούν απώλειες από την πτώχευση της Aegean Marine Petroleum (AMP), εταιρείας εφοδιασμού πλοίων με καύσιμα που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ανήκε παλαιότερα στον όμιλο του Δημ. Μελισσανίδη, πριν πουληθεί σε διεθνείς επενδυτές.

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου θα εξετασθεί η αίτηση της για υπαγωγή στις διατάξεις του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα περί διάσωσης και εξυγίανσης, οι οφειλές της προς τις δύο συστημικές τράπεζες είναι περίπου 26 εκατ. δολ. και δεν αποτελούν πρόβλημα γι αυτές.

Μέγα πρόβλημα ανακύπτει για την Aegean Baltic Bank, μια "τράπεζα-μπουτίκ" των εφοπλιστών, η οποία  έχει χορηγήσει πολλαπλάσιο ποσό, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιο της και την καθαρή της θέση.

Η Aegean Marine Petroleum μπαίνει σε δικαστική διαδικασία εξυγίανσης έχοντας συνολικά χρέη 855 εκατ.δολ.  Τη διάσωση της έχει αναλάβει η ελβετική  Mercuria, ισχυρός «παίκτης» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, η οποία θα χορηγήσει άμεσα 532 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Οι συνολικές οφειλές σε ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 102,1 εκατ. δολ. Αντιστοιχούν σε μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό του συνολικού χρέους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12%. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αφορά την Aegean Baltic Bank, μικρή τράπεζα εξειδικευμένη σε ναυτιλιακές χορηγήσεις, που ελέγχεται μετοχικά από ισχυρούς εφοπλιστές.

Από τις συστημικές τράπεζες, τη μεγαλύτερη έκθεση έχει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει χορηγήσει δύο δάνεια συνολικού ύψους 19,5 εκατ. δολ, με σύσταση ενεχύρων σε πλοία της AMP. Μάλιστα, το μεγαλύτερο δάνειο, ύψους 13,5 εκατ. δολ., είχε ρυθμισθεί αρκετά πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2017, όταν είχαν γίνει εμφανή τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η AMP.

Στην Εθνική οφείλονται 6,6 εκατ. δολάρια, από δάνειο που χορηγήθηκε το 2006. Το κεφάλαιο του δανείου πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη στις 30 Νοεμβρίου 2018, η δεύτερη στις 30 Απριλίου 2020.

Τέσσερα δάνεια έχει χορηγήσει η Aegean Baltic Bank, συνολικού ύψους 76 εκατ. δολαρίων. Το ποσό δεν είναι μεγάλο για τα μεγέθη συστημικών τραπεζών, είναι όμως δυσθεώρητο για τα δεδομένα της Aegean Baltic Bank, η οποία έχει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων μόλις 137,7 εκατ. ευρώ.

Διασώζεται με κούρεμα και συνεχίζει

Η αίτηση της AMP για προστασία από τους πιστωτές έχει υποβληθεί με σκοπό την εξυγίανση του ομίλου τη περί διάσωσης, ώστε να αποφύγει την εκκαθάριση και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Όμως, εκτιμάται ότι για την εξυγίανση θα απαιτηθεί σημαντικό «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών, που θα προκαλέσει απώλεια μεγάλου μέρους των δανείων που έχουν χορηγήσει και οι ελληνικές τράπεζες.

Ιδιαίτερα για την Aegean Baltic Bank, που θα υποστεί και το σοβαρότερο πλήγμα, η κεφαλαιακή ενίσχυση φαίνεται ότι είναι απαραίτητη. Οπως έγινε γνωστό πριν ακόμη υποβληθεί η αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς διάσωσης-εξυγίανσης της AMP, οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας βρίσκονται σε συζητήσεις με βρετανικό fund για αύξηση του μεετοχικού κεφαλαίου της

Διαβάστε επίσης