Χρηστικά

Θα πτωχεύουν και τους εγγυητές των κόκκινων δανείων από την 1η Μαΐου!


Αν ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει, τα funds θα κυνηγούν τις περιουσίες γονέων, παιδιών, αδελφών, συνέταιρων και φίλων, που εγγυήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια

Σε μαζικές πτωχεύσεις θα οδηγούνται και οι εγγυητές των κόκκινων δανείων, από την 1η Μαΐου, διευρύνοντας έτσι το οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που θα επιφέρει το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Η επισήμανση έρχεται από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους εγγυητές.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση, με τις «διαβεβαιώσεις» που επιχειρούν να δώσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και Γ. Ζαββός, όπως και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για λογαριασμό των funds.

Ο ρόλος των εγγυητών των κόκκινων δανείων είχε μείνει σε δεύτερο πλάνο, στην κουβέντα που ξεκίνησε σχετικά με το νέο καθεστώς που θα διέπει το πτωχευτικό δίκαιο, αλλά ο κ. Κουρμούσης την έφερε στο προσκήνιο και μάλιστα με δυναμικό τρόπο.

Από την 1η Μαΐου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο οφειλέτης που δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, θα υποχρεώνεται να οδηγηθεί σε «πτώχευση». Αυτό σημαίνει ότι, θα υποχρεωθεί να ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, όπως π.χ. σπίτι, στο χωριό, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, καταθέσεις, αμοιβαία, κεφάλαια κ.λπ. για να αποπληρώσει το δάνειο.

Εάν καλύπτεται η αξία του δανείου, έχει καλώς. Τότε διασώζει την 1η κατοικία του. Αν δεν επαρκεί η αξία της λοιπής περιουσίας του, τότε θα κατάσχεται και η 1η κατοικία του, χωρίς κανένα περιορισμό και ενδοιασμό.

Στην περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας και της υπόλοιπης περιουσίας, τόσο του δανειολήπτη όσο και των εγγυητών, δεν καλύπτει την αξία του δανείου και απομένει ένα υπόλοιπο, αυτό θα διαγράφεται, όταν διαπιστωθεί ότι ο δανειζόμενος και ο εγγυητές, δεν έχουν τίποτα άλλο να τους κατασχέσουν οι τράπεζες και τα funds.

Στην παγίδα και οι εγγυητές

Τα ίδια θα υφίσταται και ο εγγυητής του δανείου. Δηλαδή θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν γονείς, παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, συνέταιροι και φίλοι, που εγγυήθηκαν στεγαστικά δάνεια συγγενών και φίλων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρμούσης κατ΄ αρχήν ξεκαθάρισε ότι, από την 1η Μαΐου δεν θα υφίσταται καμία προστασία για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.
«Αυτό έχει ξεκαθαριστεί, ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της α΄ κατοικίας. Ο νέος νόμος θα περιέχει μόνο τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τα χρέη σου. Αν ρυθμίσεις τα χρέη σου και πληρώνεις τις δόσεις, τότε αυτομάτως θα προστατεύεται ολόκληρη η περιουσία σου», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

«Αν δεν πληρώσεις τα χρέη σου ή δεν τα ρυθμίσεις, τότε θα οδηγείσαι στην πτώχευση και θα χάνεις την περιουσία σου, αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε για να προσθέσει ότι «δεν προβλέπεται καμία προστασία ακόμη και για τους αποδεδειγμένα «κατεστραμμένους», οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

«Αυτοί, είπε, θα χάνουν την περιουσία τους.  Ωστόσο η Οδηγία λέει ρητά, ότι  αφού χάσουν ολόκληρη την περιουσία τους, θα διαγράφονται όλα τα χρέη τους. Διότι αυτό που βλέπαμε σήμερα είναι ότι έχανες την περιουσία σου και σε κυνηγούσαν και για τα υπόλοιπα χρέη. Τουλάχιστον, με το νέο πλαίσιο θα μπαίνει μια τελεία, στο πότε σε κυνηγάνε, συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα, εάν αυτό περιλαμβάνει και τον εγγυητή, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απαντά με σαφήνεια:
«Ο εγγυητής θα πρέπει να κάνει ξεχωριστεί διαδικασία πτώχευσης. Δηλαδή αν πτωχεύσει ο οφειλέτης, θα πρέπει να πτωχεύσει και ο εγγυητής, αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του οφειλέτη.
Αλλιώς θα κυνηγάνε τον εγγυητή και όλους τους εγγυητές».

Τέλος ο κ. Κουρμούσης (το σχετικό βίντεο) εκτίμησε ότι με την εφαρμογή του νέου πλαισίου από την 1η Μαΐου, οι πτωχευμένοι θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, και εφόσον δεν μπορούν να πληρώσουν, θα οδηγούνται στην πτώχευση, ενώ θεωρεί, ότι, θα είναι χιλιάδες οι πλειστηριασμοί.

Διαβάστε επίσης