Αγορές

Πτώση στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού, για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και τον αντίκτυπο ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς νέο ρεκόρ έκανε ο πληθωρισμός στη Γερμανία και διαμορφώθηκε στο 7,3% επιτάχυνε ο πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο το Μάρτιο από 5,1% που ήταν το Φεβρουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από την επανένωση της Γερμανίας. Ο πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 7,6% ετησίως και στο 2,5% μηνιαίως. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, αντίστοιχα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν για τελευταία φορά το φθινόπωρο του 1981, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του πρώτου πολέμου του Κόλπου μεταξύ Ιράκ και Ιράν. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε τον Μάρτιο σε υψηλό 40ετίας, δηλαδή σε ανάλογα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, με τις τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, να αποτελούν τον βασικό καταλύτη για το εν λόγω αποτέλεσμα. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε ρεκόρ 39ετίας, φτάνοντας στο 6,5%. Ειδικότερα οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 11% και σε ετήσια βάση, σε σχέση δηλαδή με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά 325. Σ’ ό,τι αφορά στα τρόφιμα πήραν την ανιούσα κατά 1% για το μήνα και κατά 8,8% σε ετήσια βάση.

Οριακή μείωση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2022 και διαμορφώθηκε στο 3,8%. Το ποσοστό ήταν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο τρίμηνο, στο 75,5%, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα του κορωνοϊού, αναφέρει η έκθεση. Ο ρυθμός αύξησης των ετήσιων αμοιβών διαμορφώθηκε στο 5,4% για τις συνολικές αμοιβές και στο 4,0% για τις τακτικές αμοιβές το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κενών θέσεων έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 1.288.000 το τρίμηνο έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι τιμές καταναλωτή στην Πορτογαλία συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, με την άνοδό τους να φτάνει το 5,3% σε ένα έτος, έναντι 4,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine). Ο πληθωρισμός που παρατηρήθηκε αυτήν την περίοδο είναι ο πιο μεγάλος από τον Ιούνιο του 1994, σύμφωνα με το Ine. Αυτός ερμηνεύεται κυρίως από την σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων ενέργειας (+19,8%), την υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 1991, σημειώνει το Ine σε ανακοίνωσή του. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Μάρτιο έναντι 0,4% τον Φεβρουάριο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, ο οποίος επιτρέπει την σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, εκτινάχθηκε τον Μάρτιο κατά 5,5% σε ετήσια βάση, έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, μια αύξηση ρεκόρ στην Πορτογαλία από την δημιουργία αυτού του δείκτη το 1996.

Η ρωσική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση κατά περισσότερο από 10% το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν. Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους της, αφού η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις για να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τα ρωσικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών εργάζονται αυτή τη στιγμή επί νέων προβλέψεων, δήλωσε ο Κουντρίν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η επίσημη πρόβλεψη θα είναι για συρρίκνωση πάνω από 10% περίπου», δήλωσε ο Κουντρίν, που θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών του Πούτιν από το 2000 έως το 2011, όπως μετέδωσε το RIA. Οι προηγούμενες προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης τοποθετούσαν την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 3% φέτος, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 4,7% το 2021. Πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% έως 15% φέτος. Μια συρρίκνωση κατά 10% θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε αυτό τον μήνα ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 11,2% φέτος. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters στα τέλη Μαρτίου προέβλεψαν κατά μέσο όρο συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2022 κατά 7,3%, προβλέποντας αύξηση του πληθωρισμού σχεδόν στο 24%, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1999.

Επενδυτής πούλησε ποσοστά άνω του 5% των δύο βασικών γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank, προκαλώντας τριγμούς στις δύο τράπεζες. Το πρακτορείο Reuters κατονομάζει την αμερικανική Capital Group, ως το fund που πούλησε ποσοστό αξίας 1,75 δισ. ευρώ που κατείχε στις γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank. Σύμφωνα με την Μorgan Stanley, που οργάνωσε τη διαδικασία πώλησης, ο επενδυτής (δεν τον κατονομάζει), «ξεφορτώθηκε» 116 εκατ. μετοχές της Deutsche Bank στην τιμή των 10,98 ευρώ η κάθε μία και 72,5 εκατ. μετοχές της Commerzbank στα 6,55 ευρώ η κάθε μία. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,6% στην Deutsche και 5,8% της Commerzbank.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και προειδοποίησε για πιθανή επισιτιστική κρίση που προκαλείται από την αύξηση των τιμών. Η έκθεση του ΠΟΕ ανέφερε ότι η σύγκρουση προκάλεσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η COVID-19 συνεχίζει να βαρύνει την ανάκαμψη. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% το 2023, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023 είναι λιγότερο βέβαιες απ’ ό,τι συνήθως, λόγω της αβεβαιότητας για τη σύρραξη στην Ουκρανία. Η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε επίσης ότι ελλοχεύει μια πιθανή επισιτιστική κρίση που θα πλήξει κυρίως τις φτωχότερες χώρες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 456.68 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.34%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,831.55 μονάδες, με πτώση 0.21%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,572.35 μονάδες, πέφτοντας 0.60%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,122.34 μονάδες, με βουτιά 0.50%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,537.41 μονάδες, διολίσθησε 0.28%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,667 μονάδες, με απώλειες 0.33%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 8,578.65 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα