Αγορές

Πτώση στη Wall - Περίπου 600 μονάδες έχασε ο Dow


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της κατάστασης με την κινέζικη Evergrande.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο των εκτιμήσεων ρυθμό, δημιουργώντας την πεποίθηση πως η κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι πιθανόν η Fed να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων. Ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η λεγόμενη σύσφιξη μπορεί να ξεκινήσει φέτος.

Νωρίτερα, η τιμή της μετοχής της Evergrande έφτασε να υποχωρεί 15% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απολέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Χθες Κυριακή η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα. Αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτική προτρέπουν τους μεγάλους πιστωτές της εταιρείας να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους· παράγοντες της αγοράς γενικά θεωρούν πως το ενδεχόμενο απευθείας κρατικής παρέμβασης για να «διασωθεί» η Evergrande είναι μάλλον απίθανο. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,970.8 μονάδες, με πτώση 1.78%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,359.59 μονάδες, χάνοντας 1.66%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 14,713.9 μονάδες, με απώλειες 2.19%.

Tο συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου αυξήθηκε 12,40 δολ. ή 0,7%, όντας στα 1.763,80 δολ. ανά ουγγιά.

Tο συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου διολίσθησε 1,68 δολ. ή 2,3% και έφτασε στα 70,29 δολ., ενώ λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών αύριο.

Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, έχασε 1,68 δολ. ή 2,3% στα 70,14 δολ. ανά βαρέλι. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Brent Νοεμβρίου μειώθηκε 1,42 δολ. ή 1,9% στα 73,92 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις