Αγορές

Πτώση στη Wall από τις δασμολογικές απειλές Τραμπ στο Μεξικό


Με απώλειες έκλεισε η Wall Street, κατά την αποψινή συνεδρίαση, με την κόντρα Τραμπ και Μεξικανικής ηγεσίας να ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε αρνητικά πρόσημα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 5% στις μεξικανικές εισαγωγές και την απειλή επιπλέον δασμών έως 25% την 1η Οκτωβρίου, εάν η κυβέρνηση δεν απωθήσει στις μεταναστευτικές ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, τους προαναγγελόμενους δασμούς, της 13ής Μαϊου, σε εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας $60 δισ. έθεσε σε ισχύ, σήμερα, το Πεκίνο, ενώ γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός καταλόγου με «αναξιόπιστες» οντότητες που είναι επιζήμιες ως προς τα συμφέροντα των εγχώριων εταιρειών, γεγονός που σύμφωνα με το Bloomberg, θα επηρεάσει χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις και θα ισχύσει ως αντίποινα στην αμερικάνικη απαγόρευση της κινεζικής Huawei.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έφτασε στις 100 μονάδες τον Μάιο, από 97,2 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών σημείωσε πτώση στις 110 μονάδες από 112,3 μονάδες.

Το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου γνωστοποίησε την Παρασκευή, πως ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Μάρτιο. Η άνοδος οδήγησε στην ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στο 1,5% από 1,4% τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε σύγκριση, με τον Απρίλιο του 2018 ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν κέρδη 0,3%, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, μετά από άνοδο 0,15 τον Μάρτιο. Οι αποταμιεύσεις άγγιξαν τα $990,3 δισ. τον Απρίλιο από 963,7 δισ. τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 24,815.04 μονάδες, με απώλειες 1.41%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 2,752.38 μονάδες, χάνοντας το 1.31% της αξίας του.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,453.15 μονάδες, με πτώση 1.51%.