Αγορές

Πτώση στη Wall - 200 μονάδες κάτω ο Dow


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς όπως αναφέρει το CME FedWatch, οι διαπραγματευτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed αναμένουν, με πιθανότητα 20,7%, ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της 13-14 Ιουνίου.

Η μετοχή τηςApple αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά ως και 1,5%, φτάνοντας το ιστορικό ρεκό των 182,01 δολαρίων από τις 4 Ιανουαρίου 2022, ενώ άγγιξε και τα 184 δολάρια, πριν πέσει. Η μετοχή έχει ενισχυθεί πάνω από 39% από τις αρχές του έτους.

Επιβραδύνθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μη μεταποιητικός PMI έπεσε στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 51,9 τον Απρίλιο. Η ένδειξη πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη στον κλάδο. Οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, ανέμεναν ότι ο μη μεταποιητικός PMI θα ανέλθει στο 52,2.

Ενισχύθηκαν οι νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής, για δεύτερο μήνα, κατά τον Απρίλιο. Οι εργοστασιακές παραγγελίες ανέβηκαν 0,4% μετά από αύξηση 0,6% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν πως οι παραγγελίες θα αυξηθούν κατά 0,8%. Οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής της Ρωσία. Οι μειώσεις που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η παράταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2024", είπε ο Νόβακ, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,562.6 μονάδες, με πτώση 0.59%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,274.2 μονάδες, χάνοντας 0.19%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq έφτασε στις 13,229.43 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου βρέθηκε στα 1.974,30 δολάρια ανά ουγγιά, αυξανόμενος κατά 4,70 δολάρια.

Στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώθηκαν στα 77 δολάρια το βαρέλι, ανεβαίνοντας 1,13%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate  έφτασαν στα 72,49 δολάρια, καταγράφοντας ενίσχυση 1,03%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα