Οικονομία

Πτώση-ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής σε Γερμανία, Γαλλία


Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς πληθαίνουν τα  αρνητικά στοιχεία για τις επιδόσεις σε όλους τους τομείς.

Ιστορικό ρεκόρ πτώσης κατέγραψε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Destatis, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 11,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της παραγωγής θα είναι πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο, όταν γενικεύθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Τα νέα στοιχεία επιτείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Ειχαν προηγηθεί χθες τα στοιχεία για τις παραγγελίες στη μεταποίηση, που ήταν μειωμένες κατά 15,6% σε προσαρμοσμένη βάση.

Εξίσου απογοητευτικά είναι τα νέα από τη Γαλλία: Η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε μεγάλη κάμψη τον Μάρτιο, εξαιτίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 16,2% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση και κατά 7,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 18,2%, η ενεργειακή 4,1%, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 40,1%.

Διαβάστε επίσης