Αγορές

Πτώση πάνω από 2,5% στη Wall


Με απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν «πολύ ενεργητικά» το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο συνετοί ωστόσο, καθώς κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η πιθανότητα κυρώσεων που θα πλήττουν απευθείας τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αναφέρθηκε και πάλι σήμερα. Όμως ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία είναι «ουσιαστικής σημασίας» για «την καθημερινότητα των πολιτών» στην Ευρώπη. «Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή ζέστης, ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με άλλον τρόπο» ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Σολτς, απορρίπτοντας την ιδεά των κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Βαλτική που φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία στην προσπάθεια να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης.

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση. Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2020 βρέθηκε ο χρυσός και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 2.007,50 δολάρια. Το αργό ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008, φτάνοντας μέχρι και τα 130,50 δολάρια, ενώ το brent ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012 και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τα 139,13 δολάρια

Η τιμή των μετάλλων που παράγονται στη Ρωσία πλησιάζει επίσης σε ιστορικά ρεκόρ. Το νικέλιο έφτασε τα 48.000 δολάρια γύρω στις 18.00, αύξηση άνω του 60%. Το αλουμίνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα το όριο των 4.000 τον τόνο (4.073,50 δολάρια) ενώ ο χαλκός και το παλλάδιο κυμαίνονταν στα 10.845 δολάρια ο τόνος και στα 3.442,47 δολάρια η ουγγιά αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,813.56 μονάδες, με πτώση 2.38%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,202.1 μονάδες, χάνοντας 2.93%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,830.96 μονάδες, με απώλειες 3.62%.

Ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου ανέβηκε 29,30 δολ. ή 1,5%, όντας πλέον στα 1.995,90 δολ. ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε 3,72 δολ. ή 3,2% και έκλεισε στα 119,40 δολ. ανά βαρέλι. ενώ το Brent αυξήθηκε κατά 5,1 δολ. ή 4,3% στα 123,21 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα