Αγορές

Πτώση κοντά στο 4% για τις αγορές στην Ευρώπη εξαιτίας του κοροναϊού


Με τεράστιες απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού σε χώρες της Ευρώπης.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατρακύλησαν, με τους νεκρούς και τα κρούσματα στην Ιταλία της επιδημίας να πληθαίνουν και δεκάδες δισ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών χάθηκαν σήμερα.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230, πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και έκτος νεκρός.

Στην Κίνα, ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι.

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει μια νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μέρος των πόρων αυτών θα διατεθεί άμεσα σε διάφορους τομείς, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί τους επόμενους μήνες.

Χθες, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, ενώ δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον περιορισμό των κινδύνων επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς η επιδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει την οικονομία σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. 

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν μεγάλη πτώση, ομοίως και αυτές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών.

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο, στη Γερμανία, περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 411.91 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά περίπου 3.78%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,649.05 μονάδες, με απώλειες 3.98%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε στις 7,157.14 μονάδες, χάνοντας 3.33%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,038.73 μονάδες, με βουτιά 3.98%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,791.87 μονάδες, διολίσθησε 3.94%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 23,427.19 μονάδες, πέφτοντας 5.43%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,491 μονάδες, με πτώση 4%