Οικονομία

Πτώση 10,18% στην ελληνική παραγωγή οίνου


Επιβεβαιώνεται, αν και δεν οριστικοποιείται, η εκτίμηση μείωσης της παραγωγής κρασιού στη χώρα, μετά και την ανακοίνωση του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εκτίμησης που ανακοινώθηκαν στην Commission, πτώση της παραγωγής καταγράφεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου. Να σημειωθεί ότι η τάση είναι συνήθως να παρουσιάζεται η εκτίμηση παραγωγής μειωμένη περισσότερο, απ’ ότι τελικά δηλώνεται με την Οριστική Δήλωση, που υποβάλλεται κάθε Απρίλιο του επομένου έτους στην Commission.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), ανά κατηγορία οίνων οι μεταβολές είναι οι ακόλουθες:

1

Σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας η οινοπαραγωγή του 2019 δείχνει μειωμένη κατά 19,86%, ενώ η μεγάλη πτώση αφορά τους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει την δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις