Χρηστικά

ΨΗΠΤΕ: ΣΣΕ για δημοσιογράφους του Δημοσίου


Υπεγράφη, σήμερα, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ η συλλογική σύμβαση που αφορά τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ:

  • Περιλαμβάνονται οι  αρχές δεοντολογίας  του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Το προοίμιο της σύμβασης έχει έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς η εργοδοτική πλευρά και εν προκειμένω το Δημόσιο αποδέχεται τις αρχές δεοντολογίας που πρότεινε η ΕΣΗΕΑ. Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου, η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και κατοχυρώνεται η προστασία του επαγγελματικού απορρήτου.
  • Επιτεύχθηκε ένα πρώτο ικανοποιητικό βήμα για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς αναγνωρίζεται ότι ανήκουν στο σύνολό τους στους συντάκτες-δημιουργούς και ότι το δημόσιο αποκτά «μη αποκλειστική περιορισμένη άδεια χρήσης αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης».
  • Αυξάνονται οι άδειες που χορηγούνται στους δημοσιογράφους. Η κανονική άδεια επαναθεσμοθετείται στις 31 εργάσιμες ημέρες, αποκαθιστώντας τα κεκτημένα δικαιώματα που υπήρχαν στην προ μνημονίων εποχή. Όλες οι άλλες άδειες που χορηγούνται είναι ίσες ή καλύτερες των αδειών των υπολοίπων εργαζόμενων στο Δημόσιο και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Μερικές από αυτές δίνονται για πρώτη φορά (πχ γονικές, υγείας, παρένθετης μητέρας, μεταπτυχιακών, ειδικών αναγκών κ.α).
  • Τίθεται όριο επτάωρης εργασίας με πενθήμερο για τους εσωτερικούς συντάκτες δηλαδή κατοχυρώνεται το 35ωρο, ενώ στην πράξη, στους περισσότερους φορείς του Δημοσίου, είχε επιβληθεί το οκτάωρο και οι 40 ώρες εβδομαδιαίως. Το ωράριο ελέγχεται από τον αρχισυντάκτη, δηλαδή από δημοσιογράφο και όχι από διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν υφίσταται ωράριο για τους ρεπόρτερ και για τα γραφεία τύπου.
  • Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους, ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τυχόν χορηγηθεί θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας.
  • Κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και, για πρώτη φορά, των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.
  • Για τα λεγόμενα επικίνδυνα ρεπορτάζ (π.χ. εμπόλεμες περιοχές, φυσικές καταστροφές κλπ) θεσπίζονται για πρώτη φορά σημαντικές αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος (π.χ. αποδοχές ως πέντε ετών). Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν να κάνουν ρεπορτάζ σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Τέλος, αναγνωρίζεται ρητά ότι το 80% των δημοσιογράφων στον στενό δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών. Συνεπώς, περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να διορίζουν άσχετα με τη δημοσιογραφία πρόσωπα σε θέσεις δημοσιογράφων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε αποτελεί τη βάση για το επόμενο μεγάλο βήμα του κλάδου, δηλαδή τη σύναψη νέας ΣΣΕ για τον ιδιωτικό τομέα.

Κλείνοντας, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως το επόμενο κι απαραίτητο βήμα τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει και τους μισθολογικούς όρους, μετά από ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο θα σημάνει επιτέλους την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.