Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον όμιλο του Πάνου Γερμανού


Σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετές εταιρίες πήραν την απόφαση να μετοικήσουν σε άλλες πολιτείες και αρκετοί επιχειρηματίες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό,  ο όμιλος Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας επενδύοντας στην ελληνική οικονομία.

Οι εταιρίες του ομίλου στην Ελλάδα Westnet Distribution, Συστήματα Sunlight και Public, συνεχίζουν να επεκτείνονται και να αυξάνουν τόσο τα μεγέθη τους όσο και τα μερίδια αγοράς τους. Για τους γνωρίζοντες αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός καθώς είναι γνωστό ότι ο Πάνος Γερμανός βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις καλές εργασιακές σχέσεις στις εταιρίες του αποτυπώνεται πέρα από τα βραβεία που κερδίζουν κάθε χρόνο οι εταιρίες του ομίλουτ και στους ισολογισμούς τους.

Χθες μέσω της εταιρείας Olympia, που είναι η holding του ομίλου απέκτησε τον έλεγχο της Softone Technologies, κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στο  business software.  Οπως ανακοινώθηκε, η Olympia εξαγόρασε το 33,34% και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Softone.

Η επένδυση αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά και εξελικτικά στις συνολικές δραστηριότητες του ομίλου Γερμανού, ο οποίες διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στην τεχνολογία retail και διανομής, έχοντας μάλιστα σημαντική παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η συμμετοχή στην Softone Technologies δίνει τη δυνατότητα στο γκρουπ Γερμανού να αναπτύξει συνέργειες με τις εταιρείες του. Παράλληλα η Softone αποκτά δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος,, όπως η Πολωνία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η Softone Technologies δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διάθεση πρωτοποριακών υπηρεσιών και προϊόντων business software. Η εταιρία διακρίνεται για το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα να προσφέρει ERP συστήματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του cloud computing.

Mε εξωστρεφή πορεία και δραστηριοποίηση σε Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο και Βουλγαρία, αποτελεί την κορυφαία εταιρία business λογισμικού. Κατά την τελευταία πενταετία, η εταιρεία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις που αποτυπώνονται σε αύξηση εσόδων και κερδών προ φόρων. Παράλληλα, διαθέτει ένα διευρυμένο πελατολόγιο που ξεπερνά  τις 15.000 επιχειρήσεις.

Westnet Distribution

Σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου καθώς και στη περαιτέρω διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών της, η Westnet Distribution, συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη της, με σημαντική αύξηση οικονομικών μεγεθών και μεριδίων, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2015.

Κόντρα στις αντιξοότητες του οικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην ελληνική αγορά διανομής προϊόντων τεχνολογίας διευρύνοντας το μερίδιο της και επιτυγχάνοντας ανάπτυξη που αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία των πωλήσεων και της κερδοφορίας.

Ειδικότερα, σημαντική αύξηση, της τάξης του 35% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών ο οποίος ανήλθε στα 93,4 εκατ. έναντι 69,3 εκατ. το 2014.  Αντιστοίχως, ανοδικά κινηθήκαν τα EBITDA αυξημένα κατά 37% που αντιστοιχεί σε 2,54 εκατ. το 2015 έναντι 1,85 εκατ. το 2014 ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 27%, από 0,95 εκατ. το 2014 σε 1,2 εκατ. το 2015.

Η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω τα μερίδιά της στις κατηγορίες προϊόντων computing, ενώ στις κατηγορίες προϊόντων mobility (tablets και smartphones) μέσα σε τρία μόλις χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά της διανομής. Καταλυτικό ρόλο στην θεαματική πορεία των οικονομικών μεγεθών διαδραμάτισε η έμφαση που δίνει η εταιρία και οι άνθρωποί της, στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών με την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων κι υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε σε συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία προϊόντων τεχνολογίας Trust, τον ιαπωνικό κολοσσό Hitachi, αλλά και την Ιταλική εταιρεία Tucano. Η νέα συνεργασία της Westnet με την Hitachi σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά των τηλεοράσεων και συνάδει με το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για δημιουργία συνεργασιών με πολλαπλά οφέλη. Ήδη από το 2012 έως σήμερα η Westnet έχει συνάψει  σημαντικές  συνεργασίες σε επίπεδο αποκλειστικού διανομέα σε διάφορους τομείς δραστηριοποίησης της επιτυγχάνοντας τη διαρκή ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά διανομής προϊόντων τεχνολογίας και τη διεύρυνση τους μεριδίου της που πλέον ανέρχεται στο 25%.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Trust η Westnet εντάσσει στο portfolio των προϊόντων και λύσεων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, την πλήρη σειρά αξεσουάρ της Trust για smartphones (θήκες tablets, smartphones, screen protectors, φορτιστές αυτοκινήτων, φορτιστές ταξιδίου, power banks, βάσεις, bluetooth ηχεία, καλώδια κ.α.), PCs  (πληκτρολόγια, ποντίκια, mousepads, τσάντες, φορτιστές, ηχεία, ups, κάμερες, μικρόφωνα, hubs, card readers, cooling stands), gaming (πληκτρολόγια, ποντίκια, headsets, gamepads, mousepads, βάσεις, τιμονιέρες, joysticks κ.α.) αλλά κι αποκλειστικά τα προϊόντα smart home με τα οποία μπορείς να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού σου είτε λείπεις (συστήματα συναγερμού) είτε βρίσκεσαι μέσα (δημιουργία ατμόσφαιρας με ειδικό φωτισμό) ενώ ταυτόχρονα έχεις τον έλεγχο της κατανάλωσης ρεύματος (έξυπνα προϊόντα μείωσης κατανάλωσης ρεύματος).

Η συνεργασία με την Tucano επιτρέπει τη σημαντική διεύρυνση της κατηγορίας των αξεσουάρ τεχνολογίας εξυπηρετώντας το όραμα της Westnet για την παροχή ευρείας γκάμας και υψηλής ποιότητας επώνυμων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στα προϊόντα που διαθέτει στην ελληνική αγορά η Westnet, εντάσσεται πλέον, η πλήρης γκάμα προϊόντων Tucano που αποτελείται από τσάντες για notebooks, θήκες για tablets, sleeves για Mac, τσάντες για κάμερες και για ταξίδια καθώς και δερμάτινες θήκες.

Η Tucano, με έδρα το Μιλάνο, έχει πάνω από 30 χρόνια ιστορία στο χώρο και  κατατάσσεται ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες στην κατηγορία των θηκών και τσαντών προϊόντων τεχνολογίας με δραστηριότητα σε 58 χώρες ανά τον κόσμο.

Συστήματα Sunlight

 Με εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών έκλεισε το 2015 για τη Συστήματα Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Η σταθερά επιτυχής πορεία αποτυπώνεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παράλληλα με την εντυπωσιακή ανάπτυξη παραγωγής και την περαιτέρω ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ της εταιρίας. Θεαματικά αποτελέσματα παρουσίασε και η SUNLIGHT Recycling με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ανακύκλωσης μολύβδου.

Ειδικότερα, κατά το 2015, η Συστήματα Sunlight πέτυχε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 14%, σημειώνοντας πωλήσεις που αντιστοιχούν σε 136,6 εκατ., έναντι 119,6 εκατ. το 2014. Αντίστοιχα σημαντική ήταν και η ανάπτυξη των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) η οποία αντιστοιχεί σε 31% και 13,4 εκατ. έναντι 10,2 εκατ. το 2014. Ενισχύοντας το αμιγώς εξαγωγικό της προφίλ το 2015 αποτέλεσε μία πολύ δυναμική χρονιά για τις βιομηχανικές μπαταρίες με το 92% του τζίρου να αφορά σε εξαγωγές σε 100 χώρες, με περαιτέρω επέκταση των πωλήσεων σε Ασία και Αφρική.

Έτος ρεκόρ αποτέλεσε το 2015 και σε επίπεδο παραγωγής, η οποία αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2014 καθιστώντας τη SUNLIGHT το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη. Την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε και η στελέχωση της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια αγγίζοντας σήμερα τους 620 εργαζόμενους - έναντι 413 το 2013.

Εφαλτήριο για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων και τη συνολικά ανοδική πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια αποτελεί η σταθερή προσήλωση στον τομέα της βιομηχανικής μπαταρίας, παράλληλα με την βαρύτητα στην  πελατοκεντρική προσέγγιση. Το 2015 αποτελεί την καλύτερη μέχρι τώρα χρονιά της εταιρίας σε ότι αφορά  στην ανάπτυξη καινοτομίας, την ισχυροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.

Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα της SUNLIGHT Recycling η οποία κατά το πρώτο έτος λειτουργίας συνέβαλλε σημαντικά στα αποτελέσματα της SUNLIGHT μέσα από την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Public

Το δίκτυο καταστημάτων Public μέσα σε λίγα χρόνια έχουν καταφέρει να αποτελεί  σημείο αναφοράς της πόλης που δραστηριοποιούνται για να απολαμβάνουν όλοι μοναδικές εμπειρίες ψυχαγωγίας και πολιτισμού, με πάθος και δημιουργικότητα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του πελάτη.

Σε λιγότερο από μία δεκαετία τα Public πέτυχαν να είναι σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας στην ελληνική αγορά με 50 φυσικά και 2 online καταστήματα (www.public.gr και www.public-cyprus.com.cy) σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα, υποδεχόμενη ετησίως περισσότερους από 20 εκατομμύρια επισκέπτες.