Πολιτική

Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού υπόσχεται ο Μητσοτάκης


Εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα ψηφίσει νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους - εφ' όσον βέβαια είνα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το υποσχέθη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης στους Βορειοηπειρώτες, τονίζοντας ότι για να έχει η Αλβανία προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερείας της ελληνικής μειονότητας.

Για τον απόδημο ελληνισμό και τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είπε: «Έχω ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας -στις Η.Π.Α. τα χρόνια των σπουδών μου- και έχω έρθει σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική ομογένεια. Γνωρίζω  το δυναμισμό της, την αγάπη της για την πατρίδα και την δυνατότητά της να μπορεί να βλέπει το εθνικό συμφέρον με ανιδιοτέλεια. Ίσως η απόσταση από τα τεκταινόμενα της ελληνικής πολιτικής επιτρέπει στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι όμως πολύ ευαίσθητοι για την τύχη της χώρας μας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μεγάλο δυναμικό του παγκόσμιου Ελληνισμού η χώρα μας το έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα. Διότι ο παγκόσμιος Ελληνισμός θα συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει αξιοπρέπεια.

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο. Αλλά το πρώτο το οποίο θα κάνουμε είναι το αυτονόητο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα ς στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προσέξτε, δεν τους δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα. Το δικαίωμα το έχουν ήδη. Τους διευκολύνουμε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε ένα αεροπλάνο από την Ευρώπη, από την Αμερική, από την Αυστραλία, και να έρχονται πίσω στη χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Για την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Μια τελευταία κουβέντα για τους αδελφούς μας οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες και αυτές τις μέρες περνάνε πολύ δύσκολα. Αναφέρομαι στα αδέλφια μας στη Βόρεια Ήπειρο. Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης έστειλα σκληρή επιστολή στον Επίτροπο Χαν την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθυμίζω το αυτονόητο: Οτι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της  Αλβανίας. Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε-  είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους. Απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

Διαβάστε επίσης