Επιχειρήσεις

Ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις από το "ψηφιακό ΓΕΜΗ"


Ταχύτερα, απλούστερα, με διαφάνεια θα διενεργούν τις συναλλαγές τους στο δημόσιο, χιλιάδες επιχειρήσεις με τη δημιουργία του "ψηφιακού ΓΕΜΗ", όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης.

Το εν λόγω έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, του ΥΠΟΙΑΝ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο κ. Ράλλης ανέφερε: «Είναι έτοιμο να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Έρχεται να δώσει διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές σε ίδιο αριθμό επιχειρήσεων και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις διαλειτουργικότητες στα μητρώα του δημοσίου, προκειμένου να μην απαιτείται διακίνηση χαρτιού για ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στις συναλλαγές της με το δημόσιο, π.χ. για ασφαλιστικά μητρώα, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και άλλα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι "οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τους ισολογισμούς τους, ψηφιακά, σε αναγνωρίσιμη μορφή" και αυτό δημιουργεί παράλληλα και άλλες δυνατότητες. "Αυτόματα, δημιουργεί και ένα παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας".

Η παραπάνω κίνηση έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες "μιας στάσης" του ΥΠΟΙΚΑΝ, με χίλια εξακόσια σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου με μια επίσκεψη κανείς μπορεί να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, άμεσα, εξασφαλίζοντας τα πρώτα απαραίτητα πιστοποιητικά "μέσα σε δεκατρία λεπτά".

Όσον αφορά τα θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, επεσήμανε, ότι ολοκληρώνεται προσεχώς, ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα "ευφυούς γεωργίας", ένα έργο που αφορά, όπως είπε, χιλιάδες αγρότες και θα εφαρμοστεί "περίπου στη μισή καλλιεργήσιμη γη" της χώρας, με πολύ ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των αγροτών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, όσο και στην αγροδιατροφή, ενώ συμπλήρωσε ότι το έργο "δένει" ψηφιακά δεδομένα από τις καλλιέργειες, με τα δεδομένα των δορυφορικών χαρτών και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, όπως καιρικές συνθήκες, απαιτούμενη λίπανση, πότισμα, κ.α. με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση, αθροιστικά ως και 45%, του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής συναντήθηκε και με το δήμαρχο της Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη,τον οποίο ενημέρωσε για μια σειρά από "έξυπνα προγράμματα" για τους δήμους που "τρέχουν και θα τρέξουν" πανελλαδικά στη χώρα και τα οποία ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει, όπως είναι η εφαρμογή ψηφιακής αναγνώρισης των κενών θέσεων στάθμευσης, εφαρμογές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον, κ.α.

Ο κ. Ράλλης βρίσκεται τη Βέροια στο πλαίσιο της περιοδείας κλιμακίου του ΥΨΗΠΤΕ - στο Κιλκίς χθες και στην Ημαθία σήμερα - με επικεφαλής τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, οποίος μετέβη το πρωί στην Αθήνα για την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και θα βρίσκεται στη Βέροια το απόγευμα για να μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση.