Οικονομία

Ψάλτης: H Alpha Bank σε θέση οδηγού στην εθνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας


«Η Alpha Bank ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στο περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία, επαναβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σήμερα στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ο κ. Ράπανος διατύπωσε την εκτίμησή του ότι, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η άμεση αντίδραση τής κυβέρνησης και τα αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης συνέβαλαν στην καταγραφή μικρότερης, από την αναμενόμενη, ύφεσης. «Ιδιαίτερα εντυπωσιακή», συνέχισε ο κ. Ράπανος, «ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία, με την υιοθέτηση του προγράμματος "NextGenerationEU" (NGEU), τον Ιούλιο 2020, ύψους 750 δισ. ευρώ», με σκοπό αφενός, την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από την πανδημική κρίση.

«Για την Ελλάδα, η αξιοποίηση των κεφαλαίων του προγράμματος NGEU ύψους 32 δισ. ευρώ θα γίνει μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ο κεντρικός και άρτιος συντονισμός από το επιτελικό κράτος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ενώ συγχρόνως, αποτελεί και μία πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, με κατάλληλα προετοιμασμένα και στοχευμένα επενδυτικά σχέδια σε τομείς αιχμής, θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, «η ταχεία ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την απορρόφηση των κεφαλαιακών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα από το NGEU μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να διασφαλίζεται το αξιόχρεο της χώρας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που θα εγκλώβιζαν τη χώρα σε στασιμότητα», αλλά «δεν θα πρέπει, βεβαίως, να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η επεκτατική πολιτική κατά το 2020 και το 2021 αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο».

Στην Alpha Bank, τόνισε ο κ. Ράπανος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, τόσο με την ολοκλήρωση του Project Galaxy, όσο και με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για πρόσθετες συναλλαγές ύψους 8,1 δισ.ευρώ που θα μειώσουν τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 2%, το 2024.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η Alpha Bank θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ευκαιρία μεγέθυνσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, με στόχο να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων κεφαλαίων, προέβη στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μετά από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου 2021». «Η υπερκάλυψη της έκδοσης» επεσήμανε «είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική επιτυχία και ένα απτό δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τράπεζά μας», προσθέτοντας ότι βάσει έρευνας του περιοδικού "The Banker", η Alpha Bank κατέχει την 179η θέση ανάμεσα στις 1.000 ισχυρότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ράπανος ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους για τα επιτεύγματά τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και η οικονομική κρίση, καθώς επίσης τους πελάτες και τους μετόχους για την κατανόηση, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Alpha Bank.

Ψάλτης: «Οραματιζόμαστε η Alpha Bank να καταστεί ενεργός φορέας προόδου, πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας»

Την ετοιμότητα και την ευελιξία που επέδειξε η Alpha Bank, κατά το 2020, να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ε. Ψάλτης, ο οποίος παρουσίασε μία σειρά από σημαντικά επιτεύγματα και καθοριστικές στρατηγικές κινήσεις της Τράπεζας που την τοποθέτησαν σε θέση σηματωρού στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στα σημαντικότερα γεγονότα που επέτρεψαν στην Alpha Bank να απαλλαγεί από τα βαρίδια της πολυετούς οικονομικής κρίσης και να μετατραπεί σε μία νέα, υγιή και εξωστρεφή Τράπεζα, αναφέρθηκε ο κ. Ψάλτης, συγκαταλέγοντας σε αυτά, την ολοκλήρωση του Project Galaxy, τιτλοποίησης-ορόσημο που εξυγίανε δραστικά τον ισολογισμό της και αποτελεί εφαλτήριο για την επιστροφή της σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας, την πρόοδο του εταιρικού της μετασχηματισμού, την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της για την παροχή νέων υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες καθώς και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων.

Όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Alpha Bank, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 2020, η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας ενισχύθηκε, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφώνεται σε 17,3% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,4%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%. Επίσης, σημείωσε ότι η Τράπεζα πέτυχε ισχυρή λειτουργική επίδοση, με τα Κέρδη της Μετά από Φόρους να διαμορφώνονται σε 103,7 εκατ. ευρώ το 2020, παρά τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων ύψους 283 εκατ. ευρώ που επέβαλαν οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.

Ο κ. Ψάλτης χαρακτήρισε σημαντική τη στήριξη που παρείχε η Alpha Bank στην ελληνική οικονομία κατά το 2020, μέσα από μέτρα αναστολής καταβολής οφειλών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων τόσο Επιχειρήσεων, όσο και Ιδιωτών, τα οποία ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ και μέσα από νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ύψους 5,6 δισ. ευρώ κυρίως προς τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη που έχει επιτευχθεί από το 2008. Προσέθεσε, δε, ότι παράλληλα, η Alpha Bank προσφέρει ενεργά νέες λύσεις «ενίσχυσης» των πελατών της που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επίπτωση στις πληρωμές τους. Συμπληρωματικά των μέτρων αυτών, αποτελεί το επιτυχημένο πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας «Γέφυρα», στο οποίο έχουν εγγραφεί το πρώτο τρίμηνο 2021 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων της Alpha Bank που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα χορηγήσεων ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε και στην επιτυχία της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ, της πρώτης με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το 2008. «Η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι ένα θεμελιώδες τμήμα του νέου Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο και θα μας δώσει τη δυνατότητα, την περίοδο 2021-2024: να αξιοποιήσουμε το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%, καθώς και να ενισχύσουμε τις πηγές εσόδων μας με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών μας δραστηριοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης για να συμπληρώσει ότι όραμα της διοίκησης και των εργαζομένων είναι η Alpha Bank να καταστεί ενεργός φορέας προόδου και αλλαγής, πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, αναγνωρίζοντας την απαίτηση, ειδικά των νεότερων γενεών, για βιωσιμότητα, διαφάνεια και ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση. Εταιρική Υπευθυνότητα στην περίοδο της πανδημίας

Ο CEO του Ομίλου παρουσίασε και τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο η Alpha Bank ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, το 2020. Όπως σημείωσε, η Τράπεζα, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των πελατών και των εργαζομένων της, ενεργοποίησε όλα τα ψηφιακά της δίκτυα, ώστε το σύνολο των ιδιωτών και εταιρικών της πελατών να μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με ταχύτητα και ασφάλεια, χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα. Παράλληλα, το 2020, η Alpha Bank κάλυψε τις ανάγκες σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε τρία Nοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ στήριξε το Πρόγραμμα Υποστήριξης Ηλικιωμένων των Γιατρών του Κόσμου, για την επείγουσα παρέμβαση στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ηλικίας άνω των 60 ετών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Για 8η συνεχή χρονιά υλοποιεί το Πρόγραμμα "Μαζί, με στόχο την υγεία"

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα, «με έναν και μόνον στόχο: τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και τη χώρα μας», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους της Alpha Bank για την αφοσίωση και των επαγγελματισμό που επέδειξαν παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Τέλος, απηύθυνε τις θερμές του ευχαριστίες στους μετόχους, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές κύρους, επιβεβαίωσαν την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank και στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Οι μέτοχοι μάς τοποθέτησαν έτσι, στη θέση οδηγού στην εθνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, ώστε, σύντομα, να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, κατά τα χρόνια της κρίσης», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Alpha Bank