Χρηστικά

«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος – Έπεσαν οι τιμές


Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα φτάνει η επιδότηση για το 90 % των καταναλώσεων (έως 500 KWh το μήνα)

«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο, απόρροια της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Οι τιμές του αερίου έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία (55 ευρώ ανά μεγαβατώρα), γεγονός που επικαλείται το ΥΠΕΝ για να αιτιολογήσει τη μείωση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουαρίου, διαμορφώνεται στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) για το 90 % των καταναλώσεων (έως 500 KWh το μήνα). Στις υψηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για το Φεβρουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια

  •    Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
  •    Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  •    Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  •    Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 Euro/MWh.
  •    Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) για το Φεβρουάριο, από τα οποία αφαιρείται το ποσό της επιδότησης, είναι 65 % χαμηλότερα σε σχέση μα τον Ιανουάριο.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

  •    Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 Euro/MWh.
  •    Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 Euro/MWh.

   Το συνολικό κονδύλι της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

Σκρέκας: Συνεχίζουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

"Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας", σημείωσε ακόμη ο κ. Σκρέκας.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα