Διεθνή

"Πρωτοφανής" η καταστροφή που προκάλεσαν στους αμάχους το 2023 τα εκρηκτικά όπλα


Γύρω στις 75 χώρες και εδάφη, δηλαδή το ένα τρίτο του κόσμου, επλήγησαν το 2023 από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, τα οποία προκάλεσαν «άνευ προηγουμένου» επίπεδο ζημιών σε μη στρατιωτικές υποδομές και δομές των πληθυσμών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Handicap International που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από αυτά αυξήθηκε κατά 122% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στην οποία καταγράφεται επίσης πολύ μεγάλη αύξηση των επιθέσεων κατά υποδομών υγείας (763 περιστατικά, +12% το 2023), εκπαίδευσης (+80%) ή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πόλεμος στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, έχει επιβαρύνει την αύξηση των αριθμών, επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία το 60% των κατοικιών έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο.

Από τα εκρηκτικά όπλα πλήττονται ιδιαιτέρως εννέα χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με την Handicap International: Λίβανος, Μιανμάρ, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Ουκρανία, Υεμένη.

«Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε αστικές περιοχές έχει απολύτως καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις του στο AFP ο Ζιλ Λορντέ, υπεύθυνος της Handicap International.

Πέραν των θανάτων, «προκαλούν μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως η μόλυνση των εδαφών» από νάρκες ή μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί, τόνισε.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 90% των θυμάτων εκρηκτικών όπλων που χρησιμοποιούνται μέσα στις πόλεις.

Η δημοσίευση της έκθεσης γίνεται καθώς σήμερα αρχίζει στο Όσλο τριήμερη διεθνής σύνοδος για να συζητηθεί η εφαρμογή πολιτικής διακήρυξης του 2022, που αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία των αμάχων από την χρήση εκρηκτικών όπλων στις κατοικημένες περιοχές, την οποία έχουν υπογράψει 86 χώρες. Είκοσι οκτώ από αυτές βρίσκονται μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, αποκαλύπτει η Handicap International.

Το Ισραήλ ή η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει τη διακήρυξη του 2022. «Οι χώρες οφείλουν άμεσα να εφαρμόσουν τη διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων από τις συνέπειες της χρήσης εκρηκτικών όπλων. Οφείλουν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για να ελαφρύνουν τα ανθρώπινα δεινά που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς και το σφυροκόπημα πόλεων», υπογράμμισε παράλληλα η Αλμά Τασλιτζάν, υπεύθυνη στην Handicap International, σε δήλωσή της που αναφέρεται στην έκθεση.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα