Ελλάδα

Πρώτο βήμα για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης


Ενώ η Τουρκία επιμένει στη διακηρυγμένη πρόθεση της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, από ελληνικής πλευράς  προχωρούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως του νησιού.

Δεδηλωμένο ενδιαφέρον γι αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ακόμη και οι διαγωνισμοί παραχώρησης δεν πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα – δεδομένου μάλιστα ότι αυτό θα  προκαλούσε περαιτέρω εντάσεις με την Τουρκία.

Πάντως το πράσινο φως δόθηκε, με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το  υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία  δημοσιεύτηκε χθες. Η μελέτη αφορά  θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπορεί  να κινηθεί η διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) που ζήτησε την έκδοση της ΣΜΠΕ, έχει ήδη παρουσιάσει σε πετρελαϊκές εταιρείες τις διαθέσιμες σεισμικές καταγραφές και αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης