Επιχειρήσεις

Πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά


Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και εμπράκτως, με πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά από την εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards, που έχει ήδη αποκτήσει το Νεώριον Σύρου.

Η πρόταση διατυπώθηκε  επίσημα και δημοσίως από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

 Αργότερα, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι "επιχειρηματικός όμιλος αμερικανικών συμφερόντων πρόκειται να εξαγοράσει ναυπηγεία στην Ελλάδα".

Την είδηση χαιρέτισε και ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτηση του στο  Twitter όπου αναφέρει ότι «στον χώρο των επενδύσεων η επιτυχία γεννά επιτυχία».

Επισημαίνεται ότι η ONEX του Ελληνοαμερικανού Π. Ξενοκώστα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση των ναυπηγείων Νεώριο Σύρου και έχει παρουσιάσει σχέδιο πλήρους λειτουργίας τους, εξυγίανσης και περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών τους. Ο νέος ιδιοκτήτης θα εισφέρει 14,3 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ.

Εάν εξαγοράσει τελικά και τα κλειστά Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα υπολειτουργούντα του Σκαραμαγκά, θα ξαναδώσει πνοή στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όπου έχουν χαθεί της τελευταία 15ετία πάνω από 9.000 θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται  σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και οι διαδικασίες πώλησης τους μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Το ναυπηγοεπισκευαστικό τμήμα εμπορικών πλοίων παραμένει αδρανές από το 2011, ενώ το  κομμάτι πολεμικών πλοίων και αμυντικού εξοπλισμού λειτουργεί για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων..