Πολιτική

Προσβλητική συμπεριφορά του υπουργείου Υγείας καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ


Οργισμένη επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με το θέμα της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στην υπό σύσταση Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) του υπ. Υγείας, βάση του κατατεθέντος προς ψήφιση σχεδίου νόμου «ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ», όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε σχετική της ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζει πως το "υπουργείο Υγείας εκτίθεται και εκθέτει την κυβέρνηση, διότι ΜΟΝΟ σε ότι αφορά το χώρο των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ο προβλεπόμενος ορισμός /συμμετοχή / εκπροσώπηση, δεν πληροί την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, υποδαυλίζει το κύρος της ΕΕΔΥ και θέτει την αξιοπιστία, το κύρος και τα αποτελέσματα του έργου της ΕΕΔΥ υπό αμφισβήτηση, πριν καν αυτή λειτουργήσει.

Δυστυχώς, επίσης, το υπουργείο Υγείας, εκτίθεται διπλά διότι ΜΟΝΟ η Ε.Σ.Α.μεΑ. πληροί τους όρους, τις προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα αυτής της θεμελιώδους αρχής της αντιπροσωπευτικότητας των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ούτε όμως και σύγκρισης με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς εκπροσώπησης.

Αυτή η εμφανώς προσβλητική και απαξιωτική πρακτική του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν συνάδει με τις επιταγές της Σύμβασης, αλλά παραβιάζει και την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας σε θεσμούς που έχουν να κάνουν και αφορούν άμεσα τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα.

Επειδή το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί και κωφεύει επί των αδιαμφισβήτητων αιτιάσεων και αδιάσειστων επιχειρημάτων της ΕΣΑμεΑ, η ΕΣΑμεΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό και ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς επίρρωση όσων επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, προς επίρρωση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και για την αποκατάσταση του δικαίου, με τον ορισμό της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρίες και ανεξάρτητο μηχανισμό της κοινωνίας των πολιτών, ως το ένα από τα εικοσιένα μέλη της υπό σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας", καταλήγει η Συνομοσπονδία