Επιχειρήσεις

Πρόστιμο "μαμούθ" 1,5 δισ. στη Google από τις Βρυξέλλες


Πρόστιμο "μαμούθ" ύψους 1,49 δισ. ευρώ στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet., επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στην επιχείρηση AdSense της Google, η οποία παρέχει διαφημίσεις μόνο σε κείμενο σε ιστότοπους τρίτων με βάση αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στον ιστότοπό τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σημείωσε: «Η Google έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στις online διαφημίσεις αναζήτησης ενώ προστατεύεται από την ανταγωνιστική πίεση, επιβάλλοντας περιορισμούς που μειώνουν τον ανταγωνισμό σε ιστότοπους τρίτων. Το παράπτωμα διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και αρνήθηκε σε άλλες εταιρείες τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν, καθώς και να ωφελούνται οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό».

H Google έχει ήδη πληρώσει 7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ μέχρι σήμερα, για δύο άλλες υποθέσεις, πέρυσι: το ένα ύψους 4,3 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones και το δεύτερο ύψους 2,4 δισ. καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της.

Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

Διαβάστε επίσης