Επιχειρήσεις

Πρόστιμο 5 δισ. στο Facebook για τα προσωπικά δεδομένα


Καταλογίζοντας στην εταιρεία του Facebook σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου (FTC) της επέβαλε πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων και την υποχρεώνει να αλλάξει ορισμένους όρους λειτουργίας του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Αν και πρόκειται για πρόστιμο-ρεκόρ, οι επικριτές της εταιρίας υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τα κέρδη που άντλησε η Facebook παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών.

Κατά την άποψη της FTC, με την πολιτική που εφάρμοσε το Facebook για τα προσωπικά δεδομένα, εξαπάτησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου. Επίσης παραβίασε τους κανόνες  ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης, όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.

Η εταιρία καλείται τώρα να αλλάξει την προσέγγισή της στα ζητήματα ιδιωτικότητας. Βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebook θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων, που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Facebook