Χρηστικά

Προστασία Ά κατοικίας: Στις τράπεζες οι πρώτες αιτήσεις από την πλατφόρμα


Με την συμπλήρωση τεσσάρων εβδομάδων λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δύο αιτήσεις «κόκκινων» δανειοληπτών και προωθήθηκαν στις τράπεζες.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνολικά από 1/7/2019 μέχρι 26/7/2019:

- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 46.395 χρήστες

- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 11.703 χρήστες

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας αυτής ρυθμίζονται τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η ευνοϊκή ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή του υπολοίπου δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας, εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε έως 25 έτη και χαμηλό επιτόκιο euribor +2%.

Επιπρόσθετα μέσω της πλατφόρμας παρέχεται για πρώτη φορά επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου σε ποσοστό έως 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του δανειολήπτη και για το σκοπό αυτό έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους 150 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 31/12/2019.

Για την υποβολή της αίτησης οι πολίτες και συνεργάτες τους, μπορούν να επισκέπτονται:

-την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

-τα 40 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικώς, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ.: 213.212.57.30

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να υποβάλει αίτηση κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής και επιλεξιμότητας που αναφέρονται στη παρ. 1 του άρθρου 68 του N. 4605/2019 (ΦΕΚ 52/Α΄/01.04.2019), με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν οφειλέτες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη. Πρόσβαση έχουν επίσης οι πιστωτές του οφειλέτη.

Με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του αιτούντα και των πιστωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας και ελέγχει μέσω της πλατφόρμας εάν ο αιτών πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών και συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο ν. 4605/2019 (Α’ 52).

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ήδη διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα: α) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και β) των Τραπεζών (μέσω της Τειρεσίας Α.Ε.), από όπου και αντλεί στοιχεία, τα οποία είναι διαθέσιμα στον αιτούντα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα