Άμυνα & Διπλωματία

Προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο επί όλων των διεκδικήσεών της η Τουρκία


Οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι "φωτοβολίδες" για την προβολή και αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Η Τουρκία αυτό που θέλει πρωτίστως είναι να προβάλει τις διεκδικήσεις της στη διεθνή κοινότητα. Γνωρίζει άριστα και έχει ένα τεράστειο δίκτυο ενημέρωσης των αρχών της από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ στις χώρες που την ενδιαφέρουν κυρίως - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - και αναλόγως των αντιδράσεων προχωρά στην επόμενη κίνηση.

Έτσι και χθες με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε για μια ακόμη φορά το εύρος του εναέριου χώρου (10 ναυτικά μίλια) σε σχέση με τα χωρικά ύδατα (6 ν.μ.). Ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο, διότι στην Αθήνα τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία συζητούσε με την ελληνική τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία βέβαια σε τόσο χαμηλό επίπεδο συζητούν ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Ωστόσο έβαλε ξανά σε δημοσιο διάλογο τη διεκδίκηση της Τουρκίας να μειωθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος στα 6 ναυτικά μίλια.

Αυτό που δεν είπε όμως είναι ότι η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και κατ΄ επέκταση και τον εναέριο χώρο με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά η Τουρκία απειλεί με casus belli από την υπογραφή της συνθήκης του Montego Bay από την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει, αλλά σε βορρά κα νότο έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Μάλιστα πολλοί στο ΝΑΤΟ ενστερνίζονται την τουρκική άποψη κατά της Ελλάδας, διότι η Άγκυρα έχει "δουλέψει" πάνω σ' αυτό καθώς και έχει εκπαιδεύσει διπλωμάτες και στρατιωτικούς στις διεθνείς συνθήκες ώστε να προβάλουν τις διεκδικήσεις της και έχει πετύχει με το νομικίστηκο αλλά αληθοφανές επιχείρημά της να πείσει αρκετά μέρη στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Έτσι και τώρα δεν είναι τυχαίο καθώς έχει ανοίξει ο διάλογος για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία πιέζει για να ανοίξει όλα τα ζητήματα κυρίως σε Κύπρο και στο Αιγαίο, διότι γνωρίζει ότι όσο περισσσότερο συζητάς στη διπλωματία τόσο περισσότερα κερδίζεις και καθώς  η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και δεν επιδιώκει διαβουλεύσει επί των διεθνών συνθηκών γνωρίζει ότι όσο περισσότερο πιέζει τόσο περισσότερα θα κερδίσει.

Διαβάστε επίσης