Άμυνα & Διπλωματία

Προσπαθεί να γκριζάρει το Αιγαίο η Τουρκία και με τα θαλάσσια πάρκα


Νέο εργαλείο στην αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Το γεωπολιτικό αφήγημα της Τουρκίας για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και γκριζάρισμα συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών, όχι μόνο δεν έχει κοπάσει αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς. Το νέο «εργαλείο» που έρχεται να προστεθεί στην αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας, είναι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. 

Η τουρκική πλευρά, επιχειρεί μέσω διαρροών προς εγχώρια ΜΜΕ, να καταδείξει προς πρόκειται για απάντηση-αντίποινα στις ανακοινώσεις της Αθήνας για τη χαρτογράφηση θαλασσίων πάρκων. Στον «πυρήνα» της, όμως, η υπό σχεδιασμό νέα κίνηση της Άγκυρας, υποδηλώνει την ξεκάθαρη πρόθεσή της να επιμείνει στη διαχρονική-όπως έχει εξελιχθεί κυρίως μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια- διπλωματική της νόρμα για γκριζάρισμα στο Αιγαίο. Επί της ουσίας θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στη μονομερή χαρτογράφηση και «κατοχύρωση» των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

Παρόμοια τακτική και ρητορική έχει ακολουθήσει και στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου (υδρογονάνθρακες) στο Αιγαίο, όπου μιλάει-ενίοτε και με απειλητικό ύφος- για συνεκμετάλλευση, προτάσσοντας τα… ίσα δικαιώματα που έχει.

Νέο «αγκάθι» στα ελληνοτουρκικά – Ανέγγιχτα τα μεγάλα ζητήματα

Εξαρχής η αντίδραση της Άγκυρας ήταν οξεία στο άκουσμα της ελληνικής ανακοίνωσης για τα πάρκα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει-σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ- επιβεβαιώνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς για την ανάπτυξη ενός νέου «αγκαθιού» στον κορμό των ελληνοτουρκικών. Ούτως ή άλλως οι μεγάλες διαφορές παραμένουν άλυτες και ευρισκόμενες μακριά από ένα κοινό τόπο συνεννόησης. Ο δίαυλος επικοινωνίας αποκαταστάθηκε και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο έχουν διασφαλιστεί και αυτό το καλοκαίρι, όμως οι δύο πλευρές δεν ακουμπούν τα «καυτά» ζητήματα». Αυτό έγινε και στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπου η συζήτηση με τον Ερντογάν δεν εισήλθε στα… δύσκολα, όπου η αλήθεια είναι ότι οι προσεγγίσεις των δύο χωρών παραμένουν αγεφύρωτες.

Και πως να μην συμβαίνει αυτό όταν Αθήνα και Άγκυρα έχουν μια εντελώς διαφορετική ατζέντα επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Η ελληνική είναι μονοθεματική και εμπεριέχει ως ζήτημα διαβούλευσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών. Αντιθέτως εξόχως διευρυμένη-από πλευράς αιτημάτων- είναι η τουρκική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο (βραχονησίδες κτλ), αποστρατικοποίηση των νησιών, τουρκική μειονότητα στη Θράκη και άλλα. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, έρχεται ολοταχώς να τεθεί και το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο.

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Η εφημερίδα Daily Sabah υποστηρίζει ότι η Τουρκία προτίθεται να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, περιγράφοντας μάλιστα την κίνηση ως αντίποινα στην Αθήνα.

Σημειώνει επίσης η Σαμπάχ ότι «το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις».

Συνοψίζοντας, η Sabah αναφέρει πως η μόνη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη και παραθέτει τα αντίστοιχα παραδείγματα.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα