Οικονομία

Προσλήψεις 7.906 μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2019


«Η ΝΔ με το 1 προς 5 στο προσωπικό του δημοσίου που επιδιώκει, δηλαδή για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου», επεσήμανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ρ/σ news247.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 1 (μία αποχώρηση-μία πρόσληψη) θα προχωρήσει -μέσω ΑΣΕΠ- σε 7.906 προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων το 2019, αφού αυτός είναι ο αριθμός εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως είπε, η ΝΔ με τον κανόνα 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει, το 2019 θα έχουμε μόλις 1.581 προσλήψεις, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να υπάρξουν απολύσεις συμβασιούχων: «Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλά για απολύσεις, όταν αναφέρεται σε μη ανανεώσεις συμβάσεων, και ταυτόχρονα δηλώνει ότι η ΝΔ κάνει πίσω από το 1/1, δηλαδή από την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο; Το 2018 θα έχουμε 7.906 αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων μέσω συνταξιοδοτήσεων, ο κανόνας 1/5 μας πάει στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου και σημαίνει ότι θα προσληφθούν 1.581 άνθρωποι που οριακά καλύπτουν τις ανελαστικές ανάγκες του Δημοσίου. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες στην Υγεία και την Παιδεία και στην καθαριότητα των Δήμων; Στο βάθος υπάρχει η Ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δημοσίου, που τελικά αναφέρονται στο κοινωνικό κράτος, στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας», ήταν οι χαρακτηριστικές της επισημάνσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους συμβασιούχους, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ όπου θα μοριοδοτηθεί η ειδική εμπειρία: «Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος διαγωνισμός για μόνιμους στην καθαριότητα. Η βασική πρόθεση είναι να προσληφθούν νέοι άνθρωποι. Πώς μπορούμε να εισάγουμε την ψηφιακή τεχνολογία με γηρασμένο προσωπικό; Η ΝΔ έχει αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων εφόσον πληροί τα κριτήρια θα μπορεί να προσληφθεί μόνιμα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης