Επιχειρήσεις

Προσκόμματα σε εξαγορές επιχειρήσεων από ξένους βάζει η Γερμανία


Νέα νομοθεσία για την προστασία επιχειρήσεων από επιθετικές εξαγορές δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση, εστιάζοντας κυρίως στις τεχνολογίες αιχμής. "Καμπανάκι κινδύνου" η πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ για εξαγορά της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac από αμερικανικό κρατικό φορέα.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις για εξαγορά γερμανικών επιχειρήσεων από επενδυτές προερχόμενους από χώρες εκτός ΕΕ. Με τις νέες διατάξεις οι γερμανικές θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν και να μπλοκάρουν μία κυοφορούμενη εξαγορά, εάν πιθανολογούν ότι θα έχει "επιπτώσεις για την δημόσια ασφάλεια και τάξη".

Αρκούν και οι υποψίες

Μέχρι σήμερα οι γερμανικές αρχές μπορούσαν να παρέμβουν μόνον σε εξόφθαλμες περιπτώσεις «πραγματικού κινδύνου». Με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας διευρύνονται τα περιθώρια κινήσεων, ελιγμών και πολιτικών παρεμβάσεων.

Στο μέλλον οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας δεν θα επιτρέπεται να ολοκληρωθούν, ώσπου να αποσαφηνιστεί ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα.

Η ειδοποιός διαφορά με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να τεκμηριώνει ότι από έναν συγκεκριμένο επενδυτή απορρέει πραγματικός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια. Στο εξής αρκεί να υπάρχει «αρχική υποψία». Πρόσβαση στην τεχνογνωσία μιας επιχείρησης θα αποκτά ένας επενδυτής μελλοντικά μόνον όταν το κράτος θα έχει αξιολογήσει την εξαγορά ως ακίνδυνη.

Κριτική από επιχειρήσεις

Το έναυσμα για την αμφιλεγόμενη σε επιχειρηματικούς κύκλους αλλαγή της νομοθεσίας είχε δώσει η εξαγορά της γερμανικής εταιρίας κατασκευής ρομπότ Kuka από Κινέζο επενδυτή. Η πώληση είχε επικριθεί εντονότατα διότι η ρομποτική θεωρείται τεχνολογία-κλειδί.

Επιχειρηματικοί παράγοντες εκφράζουν έντονη δυσφορία για την πολιτική απόφαση. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε ότι «εργαλειοποιείται ο νόμος περί εξωτερικού εμπορίου» και υπονομεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Ο Κεμπφ πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις «προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια σε επιχειρηματίες».

«Δεν πρέπει να υποπτευόμαστε συλλήβδην τους ξένους επενδυτές», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανολογίας Καρλ Μάρτιν Βέλκερ. «Όποιος αυστηροποιεί το πλαίσιο ελέγχου ξένων επενδύσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, στέλνει λάθος μηνύματα».

Φρένο στην ανάπτυξη

Αυστηρή κριτική ασκεί και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε μόλις τρία χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου. «Οι εκτεταμένες ρυθμίσεις όσον αφορά την εισροή ξένων κεφαλαίων ενδέχεται να περιορίσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και απασχόλησης των εγχώριων παραγωγικών μονάδων», υποστηρίζει το Επιμελητήριο

. Μολονότι η αυστηροποίηση του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου είχε αποφασιστεί πριν ξεσπάσει η πανδημία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορωνοϊός θα διευρύνει σημαντικά τον κατάλογο των τεχνολογιών αιχμής που κατά την κυβέρνηση χρήζουν προστασίας.

Πηγή: Deutsche Welle