Πολιτική

Προσφυγικό: Ρίχνει τους τόνους η Κομισιόν, ανοίγει(;) η Αδριατική οδός


Προετοιμασίες για ενδεχόμενο σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε σήμερα η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά καθώς επεσήμανε πως όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους, "αντι να πράττουν πράγματα το ένα στο άλλο". Όλα αυτά σε απάντηση του ντόρου που έχει δημιουργηθεί από την χθεσινή τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. 

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη (που έκλεισαν τα σύνορα), ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μεταναστευτικών δρόμων μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, επισήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Έντονη είναι όμως η κινητικότητα γύρω από αυτό το ζήτημα, γεγονός που διαφαίνεται και απο τις διάφορες τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων. Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες, Αντζελίνο Αλφάνο σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας. «Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρατηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε βάσει της λογικής, όχι των μέχρι τώρα γεγονότων» επισήμανε. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αντζελίνο Αλφάνο θα μεταβεί στην Αλβανία, για να συζητήσει, κυρίως, τις εξελίξεις του προσφυγικού. 

Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Σχοινάς συμπλήρωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας. «Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία: Δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες από ελληνικά νησιά

Στα άκρα τραβάει το σχοινί η Τουρκία. Μετά το παζάρι στο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε τώρα πως η Άγκυρα δεν θα δεχτεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, καθώς δεν θα γίνει "αποθήκη" για εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά για μερικές χιλιάδες. Λίγες ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται οι ηγέτες να λάβουν αποφάσεις για την προσφυγική κρίση η Ευρώπη είναι διχασμένη στις χώρες που θέλουν κλειστά σύνορα και σε αυτές που επιθυμούν το μοίρασμα των προσφυγικών ροών. Χαρακτηριστική είναι η οργή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής το βράδυ της Τετάρτης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας,  Βολκάν Μποζκίρ ξεκαθάρισε ότι μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις