Διεθνή

Προσφυγικό- Παναγιωτόπουλος: Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την Tουρκία


«Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιμένω ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης στη διαχείριση του προσφυγικού, όχι όμως με την κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με την ένταση των ροών και τη σχετική αδιαφορία της Τουρκίας, ιδίως μέσω των λιμενικών αρχών, που δεν συνεργάζονται τόσο πολύ τώρα τελευταία με τις δικές μας».

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αυστηροποίηση της επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε πως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων.

«Το κλίμα ήταν ένα κλίμα σοβαρότητας, αλλά και υπολανθάνουσας οικειότητας, μεταξύ δύο πλευρών που έχουν καθίσει πάρα πολλές φορές στο τραπέζι, άλλες φορές με καλύτερο αποτέλεσμα, άλλες με χειρότερο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δύο πλευρών που καταλαβαίνει η μία την άλλη. Κατά καιρούς η ατμόσφαιρα ελάφρυνε, άλλες στιγμές επικράτησε σοβαρότητα. Εγώ έφυγα με την αίσθηση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που παίζουν το δικό τους παιχνίδι ασφαλώς, έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν, αλλά μιλούν και κυρίως αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά με σοβαρότητα».

Για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, εκτίμησε ότι «δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η περίφημη συμφωνία με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Αλλά αυτή η δήλωση προθέσεων, ασφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε. Πρέπει να ερμηνεύσουμε την κίνηση, ως σοβαρή ένδειξη κινητικότητας της Τουρκίας σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου και να πάρουμε τα μέτρα μας».

Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων. Στο παρελθόν ακούγαμε και για γεωτρήσεις στο Καστελόριζο - στο τέλος του καλοκαιριού - και τελικά αυτό δεν έγινε. Θα το μετρήσουν πολύ προσεκτικά και οι Τούρκοι, και νομίζω ότι ξέρουν καλά πως αυτή η συμφωνία πάσχει, είναι νομικά έωλη. Είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν πολύ προσεκτικά τα βήματά τους εκεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αύριο συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5, «καθώς και κάποιες άλλες διατάξεις που λύνουν χρόνιες εκκρεμότητες σε μια σειρά ζητημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».