Πολιτική

Προσφυγικό και διεθνείς κίνδυνοι απειλούν το ΧΑ


Το προσφυγικό και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγορεύεται σε κυρίαρχο θέμα το οποίο θα επηρεάσει με πολυδιάστατο τρόπο την ελληνική οικονομία και την πολιτική σκηνή. Δημιουργείται μια εικόνα χάους στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν απειλές για μονομερείς ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Η Citigroup αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο -1,1% για το 2016, και επισημαίνει ότι ο κίνδυνος του Grexit θα επανέλθει. 

Στο εσωτερικό της χώρας, οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η θετική πρώτη αξιολόγηση και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση κλίματος οικονομικής σταθερότητας.

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τους κινδύνους και διατηρούν στάση αναμονής. Η αγορά εργασίας είναι αδύναμη και η ζήτηση προϊόντων καχεκτική, κάτι που φαίνεται από την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο στο 0,1% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. 

Διεθνώς, η έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα και το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παραγόντων που μπορεί να ενισχύσουν τις καθοδικές τάσεις στις αγορές. 

Ειδικά στις ΗΠΑ η μείωση της ρευστότητας που αναμένεται για φέτος αναμένεται να πλήξει τα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τη Goldman Sacks  ότι η ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων στα χρηματιστήρια οφείλεται στις προσδοκίες για διακοπή της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων. 

Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει στον τρίτο επώδυνο κύκλο της παγκόσμιας κρίσης με θύματα τις αναδυόμενες οικονομίες (η πρώτη ήταν τα δάνεια sub-primes στις ΗΠΑ και η δεύτερη η κρίση χρέους της ευρωζώνης). 

Η Goldman Sachs διατυπώνει την εκτίμηση ότι για να ξεκινήσει μια διατηρήσιμη χρηματιστηριακή ανάκαμψη είτε οι μετοχές θα πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον 20% από τα τρέχοντα επίπεδα ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικές σε όρους (P/E), είτε θα συνεχίσουν να κινούνται για αρκετό καιρό σε πολύ μεγάλο εύρος διακυμάνσεων ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.  

Ειδικά για τις τράπεζες θεωρεί πως παρά τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους, "είναι από τις χειρότερες μετοχές που μπορεί κάποιος να έχει σε έναν κόσμο αποπληθωρισμού". Θεωρεί δε ως "λογικό" στόχο την υποχώρηση του δείκτη τιμής προς κέρδη στο 11-12, ή κατά 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.  Οι αναλυτές της Goldman Sachs κρατούν μικρό καλάθι για το κατά πόσον τα μέτρα επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο, θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την ολισθηρή πορεία των αγορών. 

Με βάση το σενάριο αυτό, το ΧΑ είναι επόμενο να παρασυθεί σε μεγαλύτερο πτώση σε σχέση με τις ξένες αγορές λόγω των πολλών ανοιχτών θεμάτων που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις