Πολιτική

Προσφυγικό: Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη - Φόβοι για γενικευμένη εξέγερση


Οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν στα κέντρα μετεγκατάστασης,

Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στο προσφυγικό όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά επιδεινώνεται. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια και όσο οι μέρες κυλούν και βλέπουν πως τα σύνορα παραμένουν κλειστά απελπίζονται και βγαίνουν εκτός ελέγχου. Η κατάσταση στην Ειδομένη, τον Πειραιά και τα νησιά έχει γίνει εκρηκτική και σχεδόν καθημερινά σημειώνονται βίαια επεισόδια. Την ίδια ώρα, το θερμόμετρο στις τοπικές κοινωνίες έχει αγγίξει το κόκκινο και οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους, ζητώντας να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα κράτησης. 

Στην Ειδομένη, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν χθες νέα διαμαρτυρία ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης, έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή. Πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές εταιρείες, σχεδιάζουν την αναγκαστική παράκαμψη μέσω Βουλγαρίας λόγω της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται από το παρατεταμένο κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής.  

Οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς Σκοπίων. 

Στη Σάμο, περίπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν α ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot. Την ίδια ώρα, άλλοι μετανάστες άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη.

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν όταν οι μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό. Μετά από προσπάθειες των δυνάμεων της τάξης, οι μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας. 

Πάντως η πρόθεσή τους μέχρι αργά το απόγευμα ήταν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Μαλαγαρίου, έχοντας την ελπίδα ότι θα περάσει κάποιο πλοίο να τους παραλάβει.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1 ενώ μόλις 47 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία. Στον Πειραιά παραμένουν 4.665 μετανάστες και πρόσφυγες. 

Στο μεταξύ, ένας από τους μετανάστες που μετέβησαν την Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος επιχειρώντας να κατασκηνώσουν απέναντι από τη Βουλή απείλησε να αυτοπυρπολυθεί. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στην οδό Κριεζώτου, τον απέτρεψαν και το επεισόδιο έληξε. 

Την ίδια ώρα, την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του εξέφρασε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας για το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στο νησί θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες ιδίως από τη Χίο. «Το λέω ξεκάθαρα: Ως δήμαρχος εξαπατήθηκα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας εξηγώντας ότι με την απόφαση αυτή «παραβιάζουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει όλοι, πρωθυπουργός και υπουργοί: ότι η διαχείριση των προσφύγων θα γίνεται στα διοικητικά όρια του κάθε νησιού, ότι δεν θα μεταφέρονται στα νησιά άλλοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας και θα φεύγουν το συντομότερο δυνατόν». 

Αντίθετα, εξήγησε ο δήμαρχος, το κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο νησί ως καταγραφής - ταυτοποίησης και ολιγοήμερης διαμονής, θα καταστεί «κέντρο κράτησης τουλάχιστον 25 ημερών». 

Πάντως, περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθηθούν σήμερα Παρασκευή προς την Τουρκία. Τη Λέσβο θα επισκεφτούν στις 16 Απριλίου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις