Χρηστικά

Προσφυγές στην ΑΑΔΕ: Δικαιώθηκε το 25,5% των φορολογουμένων


Το 25,5% των φορολογουμένων που προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, γλίτωσε έξτρα φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που του είχε επιβληθεί. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία» φορολογουμένων πέτυχε μερική ακόμα και ολική διαγραφή φόρων και προστίμων που είχαν επιβληθεί για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.   

Σύμφωνα την ΕΡΤ και με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 1.481 φορολογούμενοι έχουν αμφισβητήσει τις αποφάσεις των Εφοριών κάνοντας προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) .

Από αυτές τις υποθέσεις εξετάστηκαν και έκλεισαν οι 1.008 από τις οποίες 258 έγιναν δεκτές, 784 απορρίφθηκαν, σε 4 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση και οι υπόλοιπες 12 απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς να εξεταστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα Δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να περάσουν πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Πάνω από 80.000 φορολογούμενοι προσέφυγαν στην ΔΕΔ την τελευταία δεκαετία

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ περισσότεροι από 80.000 φορολογούμενοι έχουν προσφύγει κατά των αποφάσεων που εξέδωσαν οι ελεγκτικές αρχές. Η πλειονότητα των φορολογούμενων ζητάει μέσω των προσφυγών προς τη ΔΕΔ, την ακύρωση προστίμων και προσαυξήσεων.
Συγκεκριμένα από το 2013 που ξεκίνησε το έργο της η ΔΕΔ, 84.899 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει μη αποδεχόμενοι τις αποφάσεις. Από τις προσφυγές που κατατέθηκαν εξετάστηκαν οι 81.903, από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

  • 19.817 φορολογούμενοι δικαιώθηκαν
  • 43.432 προσφυγές απορρίφθηκαν
  • 631 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν
  • Για 14.917 εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους (τέσσερις μήνες από την υποβολή της προσφυγής).
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα