Πολιτική

Πρόσφυγες: Οταν η υπουργός δακρύζει


Η Σουηδή υπουργός δεν άντεξε. Δάκρυσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής χθες βράδυ, όταν προβλήθηκε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι —του μικρού αγοριού που πνίγηκε στη Μεσόγειο και η σορός του ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας— και κάλεσε να αναληφθεί δράση.

Ο λόγος για την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ. Το ανθρώπινο δράμα των μεταναστών συγκινει καθε πολιτισμένη κοινωνία και κάθε άνθρωπο κανένας όμως δεν μπαίνει στον κόπο να καταγγείλει τι προκάλεσε αυτή την κρίση που την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, οι δυστυχοισμένοι ου  περιφέρονται στα ελληνικα νησιά και γενικότερα στη νότια Ευρώπη, ψάχνοντας τη διέξοδο διαφυγής για τη δύση. 

Υπεύθηνη είναι ασφαλώς οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι που ρυθμίζουν  τις τύχες αυτού του κόσμου, πότε με βομβαρδισμούς, πότε με αποσταθεροποιήσεις, πότε με πραξικοπήματα και γενικά με κάθε τρόπο για να επιβάλουν τα σχέδιά τους κοντρα στη θέληση των λαών.  

«Νομίζω ότι αυτή η εικόνα κάνει κάτι σε όλους μας . Διότι έχει πρόσωπο, όνομα και μια ιστορία. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για πλεούμενα γεμάτα πλήθη μεταναστών, αλλά για τη φρίκη» απάντησε η Βάλστρεμ σκουπίζοντας δάκρυα από το πρόσωπό της.

Η φωτογραφία, συνέχισε η Βάλστρεμ, προβάλει μια απαίτηση, και αυτή είναι ότι «τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση για εκείνον και για όλους τους άλλους. Υπάρχει μια μορφή πένθους και επίσης οργή διότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, συνεχίζεται. Προηγουμένως επρόκειτο για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων μέσα σε πλεούμενα, ανθρώπων που κατά κάποιον τρόπο δεν είχαν πρόσωπο», συνέχισε.

Η πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είπε ακόμη πως θα καλέσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν προσπάθειες συγκρίσιμες με αυτές της Σουηδίας όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. Οι άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να ενωθούν μαζί μας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη την ευθύνη», είπε.

Θα είναι το ελάχιστο για να αποκατασταθεί κάτα κάποιο τρόπο η δικαιοσύνη, εκτός του ότι οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορά τους και να δεχθούν τους πρόσφυγες...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις