Οικονομία

Προσφορές 17 δισ. για το 10ετές ομόλογο, στο 1,55% το επιτόκιο δανεισμού


Μεγάλη ζήτηση εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για το νέο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, η οποία συμπίεσε σε αρκετά χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Η ελληνική έκδοση ευνοείται, όπως σημειώνουν αναλυτές, από τη γενναία αύξηση, κατά 600 δισ. ευρώ, του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες για την τελική έκβαση της έκδοσης αναφέρουν ότι οι προσφορές για το ομόλογο ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πιεστεί το επιτόκιο δανεισμού αρκετά χαμηλότερα από την αρχική καθοδήγηση που είχαν δώσει οι ανάδοχοι τράπεζες. Εφόσον ο ΟΔΔΗΧ επιλέξει να αντλήσει μόνο 2,5 δισ. ευρώ, όπως αναμένεται, το επιτόκιο δανεισμού θα πέσει στο 1,55%, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 1,65% - 1,70%.

Την έκδοση «έτρεξε» για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ κοινοπραξία των τραπεζών BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα ύψη έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για όλα τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, μετά την ισχυρή «ένεση» που πρόσφερε η ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία, που βγήκαν σήμερα στην αγορά με 10ετές και 20ετές ομόλογο, αντίστοιχα, συγκέντρωσαν προσφορές της τάξεως των 80 δισ. ευρώ σε κάθε έκδοση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις