Ελλάδα

Προσεχώς νέος νόμος που θα βάζει φρένο στις κινητοποιήσεις


Δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΛ.ΑΣ.

Νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο 18 άρθρων προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό όπως η ίδια διατρανώνει να μη νεκρώνει το κέντρο της Αθήνας. Φυσικά προβλέπεται αυξημένος ρόλος για την Αστυνομία ενώ καθιερώνεται ο αστυνομικός μεσολαβητής.

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου όπως τον παρουσιάζουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ περιλαμβάνονται τρεις λέξεις κλειδιά: Ο αστυνομικός διαμεσολαβητής, ο οργανωτής και ο θάλαμος επιχειρήσεων. Μάλιστα η Αστυνομία θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες αλλά θα υποχρεώνεται να προχωρά γραπτώς σε ειδική αιτιολόγηση για τις αποφάσεις της.  Ιδιαίτερο βάρος θα έχει ο οργανωτής της δημόσιας συνάθροισης ο οποίος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της κινητοποίησης σε διαρκή και αρμονική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Θεσπίζετεαι εξάλλου η υποχρέωσης της έγκαιρης γνωστοποίησης της κινητοποίησης στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Ο οργανωτής θα υποχρεούται επίσης να ενημερώνει τους συμμετέχοντες να μη φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας.

Σημαντική θα είναι η λειτουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία για πρώτη φορά θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες να ενημερώνονται για την εικόνα των δρόμων της πόλης. Ο αστυνομικός διευθυντής με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων θα αποφασίζει  για το αν οι διαδηλωτές θα περιορίζονται στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, στη μία λωρίδα κυκλοφορίας ή θα καταλαμβάνουν ολόκληρο τον δρόμο. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι υπεύθυνη ακόμα και για τη διάλυση της διαμαρτυρίας. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ειδικά και γραπτώς αιτιολογημένες ενώ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα υπάρχει αξιωματικός ως αστυνομικός μεσολαβητής που θα είναι ο σύνδεσμός της αστυνομικής αρχής με τον οργανωτή.

Για τη σύνταξη του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει συνταγματολόγους  και στηρίζεται σε σχετική πρόταση που είχε συνταχθεί από ομάδα συνταγματολόγων (Αλιβιζάτος, Βροντάκης, Μανιτάκης) υιοθετώντας μάλιστα δύο διατάξεις καρμπόν: Επιτρέπεται πρώτον η επιβολή περιορισμών εάν πιθανολογείται ότι η διαδήλωση θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικόοικονομική ζωή της περιοχής λόγω της συχνής διεξαγωγής συναθροίσεων και δεύτερον επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών σε εν εξελίξει διαδήλωση εφόσον κρίνεται ότι διαταράσσει δυσανάλογα την κοινωνικόοικονομική ζωή της περιοχής λόγω μικρού αριθμού συμμετεχόντων, των μέσων που μετέρχονται για την προβολή των απόψεων τους και λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα διεξαγωγής συναθροίσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρόταση νόμου αναμένεται σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και η κυβέρνηση διαμηνύει την πρόθεση της της να κινείται σε πλαίσιο συμφιλίωσης μεταξύ αυτών που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να απεργήσουν και εκείνων που εργάζονται και μετακινούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας.  Μάλιστα όπως τονίζεται από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για σεβασμό στο κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας με τον αστερίσκο για τον όγκο και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων.

Ο νέος νόμος πάντως αναμένεται να αποτελέσει νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ήδη οι συνδικαλιστές μιλούν για προσχηματική δικαιολογία τα περί ταλαιπωρίας των πολιτών ενώ πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία σε μια περίοδο που οι εργασιακές σχέσεις παραβιάζονται εις βάρος των εργαζομένων. Εξάλλου η ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας σε μια στιγμή που στην επικαιρότητα επικρατεί το θέμα τη αστυνομικής βίας μόνο λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης μπορεί να ρίξει.  Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό εφόσον προταθεί για νομοθέτηση έρχεται λίγο μετά την ψήφιση των διατάξεων για την λειτουργία του συνδικαλιστικού μητρώου, της ηλεκτρονικής καταγραφής των ψήφων για απεργιακές κινητοποιήσεις, της επανασύστασης της περίφημης Ομάδας Δέλτα, της κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις