Διεθνή

Προσέγγιση της Αιγύπτου επιχειρεί ο Ερντογάν


Μετά από μια σειρά από ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Αιγύπτου, ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει το Κάιρο, με χαμηλού επιπέδου, αλλά ουσιαστικές κινήσεις. Μέσα από τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία έδειξε της προθέσεις της να δώσει στην Αίγυπτο τμήματα της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ που δεν της ανήκουν (ελληνικά και κυπριακά), όμως το Κάιρο δεν αντέδρασε παρά με δηλώσεις του τύπου "είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου στην περιοχή".

Η κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους αδελφούς μουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση, ενώ όπως απέδειξε και στο μερικό καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις (πήρε περισσότερα από τη μέση γραμμή) και δεν βιάζεται να βελτιώσει τις σχέσεις της. Διότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει το πρόβλημα και όχι η Αίγυπτος. Επίσης ο Ερντογάν επικρίνεται έντονα στο εσωτερικό για τις άσχημες σχέσεις με την μεγαλύτερη αραβική χώρα, ενώ αποτελεί ερωτηματικό πόσο υπάρχει σύγκλιση στα συμφέροντα των δύο χωρών στη Λιβύη.

Επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν γίνει σε επίπεδο αρχηγών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, αλλά και σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο, ενώ η Αίγυπτος πηγαίνει με αργά και προσεκτικά βήματα σε οποιαδήποτε προσέγγιση, καθώς γνωρίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την παρουσία της Λιβύη και στην Αφρική ευρύτερα.

Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πόσο είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να ρίξει "νερό στο κρασί της" και να οπισθοχωρήσει στις επεκτατικές της βλέψεις έναντι των συμφερόντων της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα